Varkensprijzen EU pieken door varkenspest in China

Dat de varkensprijzen de laatste weken een opmerkelijke stijging vertonen, is ook krant De Tijd niet ontgaan. Massaslachtingen als gevolg van de Afrikaanse varkenspest in China stuwen de varkensprijzen in Europa de hoogte in. Dat is goed nieuws voor de Belgische varkenshouders, want de varkensprijzen gingen bij ons in de tweede helft vorig jaar onderuit als gevolg van de uitbraak van varkenspest bij Waalse everzwijnen. Vandaag noteert de Belgian Pork Group maar liefst 1,52 euro per kilo geslacht, in januari van dit jaar was dat nog 1,15 euro.

China is het grootste varkensland ter wereld. De helft van alle tamme varkens in de wereld wordt gekweekt op Chinese landbouwbedrijven. Dat is de reden waarom de uitbraak van Afrikaanse varkenspest er zo’n grote gevolgen heeft. De afgelopen maanden werden al meer dan één miljoen varkens afgeslacht door de Chinese overheid om het virus een halt toe te roepen. Voorlopig heeft de maatregel weinig succes, waardoor landbouwexperts van de studiedienst van Rabobank verwachten dat er nog zwaardere maatregelen zullen getroffen worden. “China zal 200 miljoen van zijn 360 miljoen varkens moeten ruimen”, luidt het.

Door het ruimen van de eigen varkens moeten de Chinezen meer varkensvlees gaan importeren. Daardoor stijgen de internationale verkoopprijzen, ook in België. “De crisis in China schept inderdaad kansen voor de Belgische varkenshouders, zegt Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van de federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) in De Tijd. De prijs is de afgelopen weken blijven stijgen. Deze week noteert de Belgian Pork Group en prijs van 1,52 euro per geslachte kilo. Maar een euforiestemming bij de Belgische varkenshouders, slachthuizen en vleesverwerkers is voorlopig niet aan de orde. “De uitbraak van Afrikaanse varkenspest in eigen land blijft hen parten spelen. We kunnen minder dan andere landen inspelen op deze Europese opportuniteit”, aldus Gore.

Door de uitbraak van varkenspest bij Waalse everzwijnen hebben heel wat belangrijke exportlanden de deur op slot gedaan voor al het Belgisch varkensvlees. Het gaat om niet-Europese landen zoals China, Zuid-Korea, de Filipijnen en Australië. Toen dat gebeurde kelderde de Belgische varkensprijs in het najaar van 2018. In november exporteerden de Belgische vleesverwerkers voor vier miljoen euro, 3,5 keer minder dan in november 2017. De sector liep sinds de varkenspestuitbraak al 56 miljoen euro omzet mis. De kans dat de boycottende landen snel weer Belgisch varkensvlees importeren, is klein. Maar de Belgische varkenssector zet wel alles op alles om de export zo snel mogelijk te hervatten. Zo werden in februari hierover nog zeer intense gesprekken met de Chinese overheid gevoerd.

Voor de Belgische varkenshouders is het dan ook een geluk bij een ongeluk dat de sterke Chinese vraag, en een kleine daling van het aanbod, de varkensvleesmarkt heeft doen kantelen van een aanbod- naar een vraagmarkt in enkele weken tijd. Dit gegeven heeft ook de kloof tussen de varkensprijzen in ons land en die in Duitsland en Nederland, bijna volledig gewerkt. Die kloof ontstond na de uitbraak van varkenspest in België en was al eerder een doorn in het oog van de landbouworganisaties.

Boerenbond verwacht dat de vraagmarkt ook de komende weken overeind zal blijven. Zo hebben internationale varkensexperts berekend dat China dit jaar nog afstevent op een tekort van zes miljoen ton varkensvlees om aan de vraag te kunnen voldoen. Die hoeveelheid stemt overeen met zes keer de Belgische varkensproductie. “Het is de vraag of deze noodzakelijke hoeveelheid zal geleverd worden door de EU, de VS of andere productiegebieden”, aldus de landbouworganisatie die er ook waarschuwt voor een te sterke euforiestemming. “Chinese importeurs zullen niet bereid zijn om varkensvlees tegen elke prijs te kopen”, zo stelt Boerenbond op zijn website.

Bron: De Tijd/Boer & Tuinder /VILTVarkensprijzen EU pieken voor

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*