Colruyt Group gaat rechtstreekse samenwerking aan met rundveehouders

Colruyt Group gaat samenwerken met 3 producentenorganisaties van veehouders ‘Vlaams Hoeverund’, ‘En direct de mon élevage’ en ‘Les Saveurs d’Ardenne’ die elke week een bepaald aantal dieren zullen leveren aan de groep. Zo wil Colruyt groep niet alleen zijn toeleveringsketens korter maken, maar ook voor meer transparantie zorgen, en de kwaliteit en de duurzaamheid van zijn producten verbeteren. 

Colruyt Group zet een nieuwe stap in het verkorten van zijn ketens door een rechtstreekse samenwerking tot stand te brengen met een aantal veehouders die zich verenigd hebben in producentenorganisaties. Zij worden bevoorrechte leveranciers van Colruyt Group voor een deel van hun productie. Bij deze samenwerking worden het vervoeren, het slachten en het versnijden uitgevoerd door gespecialiseerde dienstverleners. Zo behoudt elk bedrijf zijn eigen werkwijze.

“Vroegere problemen hebben ons altijd aangezet om naar nieuwe oplossingen te zoeken. We hebben lang nagedacht over een systeem dat de prijsbepalingen transparanter maakt. Daarom zijn we naar de veehouders gestapt, via hun producentenorganisaties”, verduidelijkt Stefan Goethaert, Algemeen Directeur van Colruyt Group Fine Food. “Door deze innovatieve partnerschappen kunnen we hun onmiskenbare knowhow herwaarderen, de onafhankelijkheid van deze familiebedrijven vergroten en letterlijk een link leggen met consumenten. Deze drie samenwerkingen zijn ook een uitstekende leeromgeving zowel voor producenten als voor ons, met de bedoeling om samen de transparantie in de toeleveringsketen te vergroten. We zijn ervan overtuigd dat een dergelijk initiatief een radicale verandering zal inhouden in het voordeel van de rundveehouders.”

3 coöperaties van rundveehouders

In dit stadium werkt Colruyt Group samen met 3 producentenorganisaties: Vlaamse veehouders die zich verenigd hebben in Vlaams Hoeverund, en Waalse kwekers die deel uitmaken van En direct de mon élevage en Les Saveurs d’Ardenne. De 3 partners hebben een overeenkomst met Colruyt Group voor een bepaald aantal dieren die voldoen aan de kwaliteitsvoorwaarden zoals die zijn vastgelegd in het lastenboek. Deze overeenkomst bevat verschillende criteria voor het optimaliseren van de samenwerking die door iedereen als een win-win wordt beschouwd. “Enerzijds organiseren de producentenorganisaties een productieplanning om een constante levering van de vereiste kwaliteit op het juiste moment te garanderen”, legt Stefan Goethaert uit. “Anderzijds garandeert Colruyt Group de aankoop van een minimum aantal dieren, een transparantie in de facturering en een stevige onderhandelingspositie bij de verschillende dienstverleners om de keten rendabeler te maken.”

Daardoor krijgen de veehouders een betere prijs en is er een betere afstemming tussen vraag en aanbod op het vlak van kwantiteit, kwaliteit en duurzaamheid. Bovendien kunnen de veehouders ook een nauwere relatie met de consumment uitbouwen, aangezien ze door deze samenwerking dichter bij de eindklant staan en beter aan zijn verwachtingen kunnen voldoen. “Voor ons is dit een sterk signaal van Colruyt Group. Door deze samenwerking kunnen wij uit een gesloten systeem stappen en krijgen we meer controle over onze productie en kunnen we de vruchten van ons werk plukken”, voegt Laurent Otjacques, veehouder in de organisatie En direct de mon élevage, eraan toe. 

Veehandelaars en vleesgroothandelaars gepasseerd

Toch is er ook een keerzijde aan de medaille: door deze nieuwe manier van werken laat Colruyt Group de veehandelaars en de vleesgroothandelaars links liggen en wordt de functie van het slachthuis beperkt. In een klassiek circuit koopt Colruyt Group namelijk de karkassen van slachthuizen of groothandelaars. Colruyt Group betaalt dus het slachthuis of de groothandelaar. In het nieuwe circuit staat het slachthuis enkel in voor het slachten en doet de groep geen beroep meer op de veehandelaars en vleesgroothandelaars, wat voor hen natuurlijk een zure appel is om door heen te bijten.

Initiatieven in de landbouw

In het verleden heeft Colruyt Group al verschillende initiatieven genomen om de Belgische landbouwsector te ondersteunen, bijvoorbeeld op crisismomenten (varkensvlees, melk) of voor de ontwikkeling van ketens voor bioproducten. Altijd met een voorkeur voor lokale en innovatieve ketens. Colruyt Group benadrukt dan ook dat het wil kiezen voor slimme samenwerkingen, een permanente dialoog wil aangaan met haar leveranciers en verantwoordelijkheid wil emen voor de duurzaamheid van haar producten en toeleveringsketens. “Wij zijn de laatste schakel in de keten, net voor het bord van de consument”, besluit Stefan Goethaert. “Deze bevoorrechte positie stelt ons in staat om de verwachtingen van onze klanten te kennen. Daardoor kunnen we een belangrijke rol spelen in de duurzaamheid van de ketens. Onze recente initiatieven in de landbouwsector bewijzen dat we deze rol volledig willen opnemen.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*