Vlaamse koeien zijn niet de boosdoener: dat klimaatspijbelaars dat zeggen, is jammer

Melkveehoudster Julie Van Boven vindt het jammer om te horen dat klimaatspijbelaars tijdens de betogingen oproepen om te stoppen met vlees eten. Volgens haar doet de Vlaamse landbouw al veel klimaatinspanningen. Dat koeien en hun baasjes nu als de boosdoeners worden gezien, vindt ze jammer: “Ik snap niet goed dat bepaalde mensen deze lekkere voeding eerder willen opgeven dan een luxevliegreis naar de zon. Ik hoop dat we niet naar zo’n wereld evolueren.”

Al enkele weken roepen tieners die betogen voor het klimaat op om te stoppen met vlees eten. Journalisten zeggen dat de landbouw serieuze inspanningen zal moeten leveren voor het klimaat. Als jonge melkveehoudster vind ik het erg jammer dit te horen. De Vlaamse landbouw doet het namelijk helemaal niet zo slecht als velen lijken te denken.

We hebben al vele inspanningen gedaan voor het klimaat en hebben nog steeds de wil om mee te werken. Zeker ook omdat de landbouw net een sector is die enorm afhankelijk is van het klimaat: hittegolven of extreme regenval zorgen ervoor dat gewassen verloren gaan. Koeien kunnen bovendien niet tegen zomerse temperaturen want ze krijgen snel last van hittestress. We hebben er dus alleen maar voordeel bij om klimaatinspanningen te leveren.

We doen al veel inspanningen voor het klimaat

In Vlaanderen is de landbouw slechts verantwoordelijk voor 9% van de totale broeikasgasuitstoot, en een beperkt deel van 3% van de CO2- uitstoot. Ten opzichte van de wereldwijde landbouw, dat een aandeel van 24% heeft in alle broeikasgasuitstoot, doen we het hier dus goed.

De uitstoot van de landbouwsector gaat in hoofdzaak om methaan of distikstofoxide. Methaan ontstaat voornamelijk door de natuurlijke verteringsprocessen van runderen en door mestopslag en -toediening. Distikstofoxide of lachgas ontstaat eveneens bij mestopslag en -toediening, maar de bodem zorgt op zijn beurt dan ook voor een uitstoot.

De broeikasgasuitstoot van de landbouw komt dus vooral voort van natuurlijke processen, van een rund dat eet, herkauwt, boert, scheetjes laat en mest. Die dieren worden nu als de boosdoeners gezien (en daarbij ook hun baasjes). Dat vind ik ook jammer. “Waarom de veestapel gewoon niet afbouwen?”, wordt wel eens geopperd. Wel, dat kan gewoon niet zomaar, dat is geen realistische oplossing. Hoe gaat iedereen dan bovendien aan voldoende, veilig en gezond voedsel raken?

Melkveestallen zijn gebouwd om optimaal benut te worden, om ze op die manier te kunnen afbetalen. Verdere efficiëntie, moderne technologie en innovatie moeten de broeikasgasuitstoot uit onze sector verder verminderen. Want op die manieren heeft de landbouw in Vlaanderen zijn uitstoot van 1990 tot 2016 al met 20% verminderd. Ook op ons melkveebedrijf doen we enorme inspanningen voor het klimaat. 

Landbouw is deel van de klimaatoplossing

De Vlaamse landbouw is dus voor het klimaat, ik hoop dan ook dat ik nergens nog lees of hoor dat het andersom is. De landbouw doet niet alleen inspanningen om de uitstoot te verminderen, meer nog, de sector is eigenlijk een deel van de oplossing. Grassen en andere gewassen die landbouwers hier telen, nemen namelijk CO2 op in dezelfde mate als bomen. Grassen kunnen bovendien opgegeten worden door koeien en met deze voeding kunnen zij voor ons waardevolle voeding voorzien.

Ik snap niet goed dat bepaalde mensen deze lekkere voeding eerder willen opgeven dan een luxevliegreis naar de zon. Ik hoop dat we niet naar zo’n wereld evolueren.

Opinie op VRT-NVS

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*