Slagerij Everaert uit Middelkerke blaast 80 kaarsjes uit

Net voor de start van de Tweede Wereldoorlog in het jaar 1939, startte Leopold Everaert samen met zijn vrouw Irma Desoete, Beenhouwerij Everaert op. 80 jaar later is de slagerij toe aan haar derde generatie. In al die jaren is de warme en authentieke sfeer bewaard gebleven. Luc Everaert vertelt over zijn carrière en die van zijn ouders maar ook over zijn zoon Lieven Everaert die momenteel aan het roer staat van de beenhouwerij.

“Mijn vader Leopold startte de zaak waar zich nu ‘de belfius bank’ bevindt. Ze deelden een gebouw met een ijssalon, een cinemazaal en een café. Mijn vader en moeder huwden en dertig jaar later opende de zaak. Voorheen was hij een schapenhouder. De stiel van slager leerde hij in Brussel en Antwerpen. Al was niets vergelijkbaar met hoe er nu wordt gewerkt. De snijmachines moesten handmatig worden bediend. Koeling bestond nog niet, dus werd er gewerkt met een marmeren plaat. Voor het vlees klopte mijn vader aan bij de boeren uit de streek,” licht Luc toe.

Toonbank met open koeling

“In 1948 kregen mijn ouders de kans om op het kruispunt van de De Smet de Naeyerstraat en de Duinenweg een nieuwe beenhouwerij te bouwen. In 1952 werd het startschot gegeven van een volgende fase in hun carrière. Zo waren ze de eerste in België met een toonbank met open koeling. In het begin kende de winkel geen sluitingsdagen, de mensen leefden om te werken. “

Passie

“Van kinds af aan zit de stiel in mijn vingers, op mijn vijftiende kon ik al zonder probleem een koe of varken uitbenen. De eerste dag van het nieuwe jaar in 1970 nam ik de beenhouwerij over, samen met mijn vrouw Agnes. Mijn vrouw was afkomstig uit de boerenstiel, en had heel wat kennis over dieren. Ik heb mijn werk altijd graag gedaan. We willen onze klanten een familiaal gevoel geven, een praatje op tijd en stond. Bovenaan ons lijstje staat de mensen met een gelukkig gevoel naar buiten zien gaan.” 

Versheid & huisbereid

“Onze troeven zijn de versheid van de producten. We beschikken over een mooi assortiment huisbereide producten zoals filet d’Anverse, droge worsten en boerenpaté. We krijgen ook veel complimenten over onze huisgemaakte americain preparé. Op een doorsnee dag wordt er zo een vier keer verse preparé gedraaid, we proberen alles zo puur mogelijk te houden, meer kruiden als peper en zout komen niet aan bod. En al zeker geen bewaarproducten. Kortom alles dagvers. Ook mijn zoon Lieven werkt op deze authentieke manier,” vertelt Luc.

Derde generatie


“Mijn vrouw Lindsey en ik stapten in de zaak in 2011. En zo zijn we de derde generatie man en vrouw die de winkel uitbaten. Het is leuk om verder te bouwen op wat mijn ouders en grootouders hebben verwezenlijkt. We kunnen bogen op ons vast cliënteel maar ook op nieuwe klanten. Onze oudste klant is er eentje die al van het jaar ’59 bij ons komt. Die mensen zijn al in de negentig en toch vinden ze nog steevast de weg naar hier, geweldig toch?

Kwaliteit

We gaan niet voor een eindeloos assortiment, wij vinden de kwaliteit van het product belangrijker dan de kwantiteit, anderzijds kun je alles bij ons bestellen. Met Pasen bijvoorbeeld hebben we ‘melk-lam’, een specialiteit van het huis. Nog een prioriteit van ons, is dat er zo weinig mogelijk wordt over geconsumeerd. In de toekomst hopen we vooral op een mooie en gezonde manier de zaak verder te zetten, vertelt Lieven. “Of er opvolging komt? Dat weten we nog niet,” lacht Lindsey, onze dochters weten nog niet wat ze in de toekomst zullen worden, maar wat het ook wordt wij zijn sowieso gelukkig met hun keuze.” 

Bron : Romina De Baerdemaeker (KW/De Zeewacht) 

KW

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*