Ook Luxemburg bouwt hek aan Belgische grens

Het Groothertogdom Luxemburg gaat een afsluiting bouwen aan de Belgische grens om zich te beschermen tegen de Afrikaanse varkenspest. Dat heeft het Luxemburgse ministerie van Landbouw en Milieu vorige week gemeld. Het hek van acht kilometer lang komt ten zuiden van Steinfort, in de buurt van de Belgische dorpen Sterpenich en Clairefontaine. “De absolute prioriteit is om de besmetting van varkens op het Luxemburgse grondgebied te vermijden”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Afrikaanse varkenspest

Sinds de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in het zuiden van ons land werden al 1994 wilde zwijnen onderzocht. Volgens het FAVV bleken 694 karkassen wel degelijk besmet met het virus. Ondertussen werden de eerder afgebakende zones verder uitgebreid. “De Afrikaanse varkenspest blijft erg actief in de afgebakende gebieden”, klinkt het. “Het aantal positieve gevallen blijft er verder oplopen, wat er op wijst dat de situatie daar zeker nog niet onder controle is. Ondanks het hekwerk dat er is geplaatst, blijkt nu ook weer dat het virus moeilijk in te dijken is.”

Bufferzone uitgebreid

Eerder deze maand zijn er ter hoogte van de dorpen Les Fossés (Léglise) en Rossignol (Tintigny) enkele besmette everzwijnen gevonden in de zone I (bufferzone), net buiten het noordelijke deel van de besmette zone II. Als gevolg hiervan werd de zonering, in samenspraak met het Waals gewest en de Europese Commissie, aangepast. Een deel van de bufferzone zal worden omgezet in besmet gebied en de bestaande bufferzone zal ter hoogte van de aangepaste zone noordwestwaarts uitgebreid worden. “De werkzaamheden om de nieuwe besmette zone met hekken te omringen zijn ondertussen al begonnen en zullen op zeer korte termijn afgerond worden”, aldus het FAVV.

Groothertogdom Luxemburg

In het Groothertogdom Luxemburg zijn er nog geen gevallen van de ziekte aangetroffen: tests op kadavers van in totaal 131 everzwijnen waren negatief. Het Groothertogdom heeft echter maatregelen genomen om een uitbraak van de varkenspest op zijn grondgebied ten alle koste te vermijden. Zo werd een veiligheidszone van 22.000 hectare afgebakend in het zuidwesten van het land. “Het vermijden van een besmetting is onze hoogste prioriteit”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw en Milieu. “We willen daarom een acht kilometer lang hek bouwen aan de grens met België.”

Hek nuttig?

Hekken bouwen om het virus te slim af te zijn, is geen nieuwe tactiek. Denemarken startte in januari ook al met de bouw van een 70 kilometer lang hek aan de Duitse grens. Tot vandaag zijn in Duitsland echter geen gevallen van de Afrikaanse varkenspest geregistreerd. Critici menen bovendien dat de ziekte zich ondanks de bouw van het hek nog steeds kan verspreiden, aangezien vooral mensen verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het virus – door het vervoer van dieren, jachtreizen en het verspreiden van geïnfecteerd voedsel.

Bron: Vilt/ Belga

Beeld:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*