
Luc Gruwier (63) en Lieve Slembrouck (58) uit Bisegem lieten hun slagerij over aan Sebastien Hoekman (42) en Maaike De Smet (34). De recepten voor de ambachtelijke vleeswaren die bij slagerij Luc zelf gemaakt werden, nemen de nieuwe eigenaars over.
Luc Gruwier en Lieve Slembrouck runden tot het einde van 2018 Slagerij Luc in de Markekerkstraat 40 in Bissegem (bij Kortrijk). Het koppel kwam toen uit Woesten en nam 37 jaar geleden de slagerij over. Luc had via een leercontract de slagersopleiding gevolgd. Hij werkte in totaal 47 jaar en ook Lieve werkte al van haar 15de, weliswaar in het begin in een bakkerij. “Het werd te zwaar om aan hetzelfde tempo te blijven doorwerken”, stelt Luc, die elke dag om 4.30 uur en soms om 3.30 uur opstond en aan zijn dagtaak begon. “Je kan in een slagerij niet uitbollen. Daarom zochten we naar overnemers.” Die vonden ze bij Sebastien Hoekman en Maaike De Smet die van Aalst komen.
Uit slagersfamilie
Sebastien en Maaike willen wat Luc verwezenlijkte verder uitbouwen. Maaike is kok en komt uit een slagersfamilie en ook Sebastien heeft ervaring in de horeca. De vader van Maaike zal zijn vijftig jaar ervaring in de slagerij doorgeven aan zijn dochter en schoonzoon. Ook Luc zal hen steunen. “Luc was in de hele streek bekend voor zijn zelfbereide ambachtelijke fijne vleeswaren en bereidingen. Hij bracht de winkel naar een hoog niveau en we namen zijn recepten en de kwaliteit die hij serveerde over.” Luc behaalde verschillende diploma’s in bereidingen van fijne vleeswaren en haalde op wedstrijden ook meerdere gouden medailles. “Mensen die naar hier kwamen voor het gehakt en de kaashamburgers zullen dezelfde bereidingen terugvinden bij ons. We hebben ook eigen specialiteiten zoals bijvoorbeeld droge worsten. We breiden het assortiment nog uit met dagschotels, traiteur, salades, verse belegde broodjes die we zelf afbakken, verse (ook warme) soep en kip aan het spit”, aldus Sebastien en Maaike.
Luc maakte een grote evolutie mee gedurende de jaren dat hij slager in Marke was. “Vroeger kwamen de mensen gehakt, hoofdvlees of worsten halen, nu wil men eerder bereidingen en traiteur.” In 1989 breidden Luc en Lieve hun winkel uit en kwam er een nieuw atelier. Sebastien en Maaike komen in Marke wonen en Luc en Lieve verhuisden naar Aalbeke. “We zullen Marke wel missen. We kregen vele kaartjes van mensen die het spijtig vonden dat we stopten.”
“We eten al ‘stutjes'”
Luc en Lieve werkten altijd met twee volle gasten. “De ene werkte hier 35 jaar en de andere 26 jaar”, vertelt Luc. In april hebben we hun ontslag gegeven. Ze vonden allebei ander werk en ze zijn beiden bij ons blijven werken tot de laatste dag dat we open waren.” Nu zal er bij Luc en Lieve meer tijd zijn voor hun zes kinderen en zeven kleinkinderen. “In maart wordt het achtste kleinkindje verwacht”, vertelt Lieve trots. Verder zal Luc ook wat helpen om Sebastien en Maaike met raad en daad bij te staan. En een beetje van het leven genieten, natuurlijk
Sebastien en Maaike zijn Luc en Lieve dankbaar voor de kans die ze krijgen en ze zijn ondertussen door de Markenaren al goed onthaald. “Ook de Facebookpagina doet het goed”, glunderen ze. Toen ze zochten naar een slagerij, konden ze selectief zijn want er staan er in de eerste vijf jaar 500 over te nemen. “Een verhuizing is natuurlijk altijd een stap in het duister, maar ons ding was een goede slagerij en die hebben we gevonden.” Nu schaven ze het West-Vlaams een beetje bij. “We eten al stutjes“, lachen ze.
Maaike is een grote dierenvriend en heeft ook nog yoga gedaan. Ze houdt ook van shoppen en wandelen. Sebastien speelt graag pingpong. Verder zijn ze beiden gedreven om hun slagerij uit te bouwen, hebben ze een passie voor koken, klanten bedienen en sociaal contact.
Pop-uptent
Op zondag 23 februari maken ze reclame voor hun zaak in de pop-uptent op de zondagsmarkt in Marke. “Dan kunnen de mensen ook al eens proeven.”
Slagerij Hoekman opende op 27 februari. “We openen elke dag behalve op donderdag en ook op zondag tot 16.30 uur”, luidt het.
Bron: Krant van West-Vlaanderen
Bij me thuis in BISSEGEM vond ik jullie Kerstfolder 2019 – 2020:
heel verzorgd, overzichtelijk, aantrekkelijke print, enorm uitgebreide aanbiedingen.
MAAR op taalgebied zijn er minstens 50 fouten te vinden … MINSTENS VIJFTIG…
Die hebben geen invloed op de kwaliteit van de bereidingen, maar fouten zullen
nooit meer klanten lokken!!!
Hier hadden jullie mijn professionele kunde als leraar Nederlands en winnaar van het Groot Nederlands Dictee stad Roeselare 2016 kunnen inschakelen…
Ik heb een flexi-job bij jullie, maar ik vind het vernederend dat ik slechts twee keer een halve dag de kans kreeg mij in te werken in jullie slagerij: blijkbaar werkte ik niet vlug genoeg… maar is het acceptabel dat iemand die een schamele vergoeding krijgt evengoed zou presteren als een professionele medewerker???
Graag wil ik nieuwe kansen.
Jean-Marie