Uitstel rechtszaak tegen Tielts slachthuis tot november

De rechtszaak van het Exportslachthuis in Tielt is uitgesteld naar 25 november. Dat heeft de correctionele rechtbank van Ieper maandag beslist. Het varkensslachthuis kwam in 2017 in opspraak nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights naar buiten kwam met schokkende undercoverbeelden. Zowel de zaakvoerder als de firma worden vervolgd en moeten zich verantwoorden voor inbreuken op het dierenwelzijn. De wet voorziet in een gevangenisstraf van één tot zes maanden en boetes tot 2.000 euro. Drie dierenrechtenorganisaties stellen zich burgerlijke partij.

Dierenwelzijn

Het Exportslachthuis in Tielt wordt vervolgd voor een aantal inbreuken op het dierenwelzijn in de periode maart tot november 2017. “De advocaten van de tegenpartij hebben conclusietermijnen gevraagd, waardoor de zaak in november zal worden gepleit”, zegt Anthony Godfroid, advocaat van de drie burgerlijke partijen Animal Rights, GAIA en De Blauwe Wereldketen.

Het parket liet eerder weten zwaar te tillen aan de feiten. Op de ergste feiten staat een mogelijke gevangenisstraf van één tot zes maanden en een boete tot 2.000 euro. “Wie zijn gat verbrandt, moet op de blaren zitten”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “We hopen dat de rechtbank een duidelijk signaal zal geven.”

Animal Rights

De beelden die stiekem gefilmd werden door een medewerker van Animal Rights die tijdelijk in het slachthuis werkte, maken deel uit van het onderzoek. Ze veroorzaakten een storm van protest. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts stuurde een inspectieteam naar Tielt en liet de activiteiten een tijd stilleggen. In de zomer van 2018 vielen tientallen Franse dierenrechtenactivisten binnen in datzelfde slachthuis.

Klanten van het slachthuis wilden niet in verband gebracht worden met dierenmishandeling en haakten af. Onder meer Delhaize zette de samenwerking stop. Samen met de economische malaise als gevolg van Afrikaanse varkenspest bracht dat het slachthuis in slechte papieren. Ondertussen vroeg en kreeg het van de handelsrechtbank bescherming tegen zijn schuldeisers.

Bron: Belga

Beeld: Animal Rights

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*