Beschermingszones uitgebreid na positief geval AVP

Na de ontdekking van een nieuw geval van Afrikaanse varkenspest bij een everzwijn dat dood teruggevonden is in de bewakingszone, is de Waalse overheid overgegaan tot de uitbreiding van de drie beschermingszones. Dat meldt de Waalse minister van Natuur en Bos René Collin. “Concreet wordt de bufferzone naar het noorden uitgebreid met 2.900 hectare en de observatiezone wordt uitgebreid ten oosten en westen van de bufferzone.” Ondertussen is de aanhouding van een tweede verdachte in het dossier rond de verspreiding van het virus in ons land met een maand verlengd.

Minister René Collin heeft dit weekend spoedoverleg gepleegd in Gembloux, onder meer met vertegenwoordigers van het kabinet van federaal minister van Landbouw Denis Ducarme. “Door de ontdekking van een nieuw geval van Afrikaanse varkenspest worden de bufferzone, de observatiezone en de bewakingszone uitgebreid”, zei de minister. Naar het noorden wordt de bufferzone 2.900 hectare groter en ook de observatiezone wordt uitgebreid ten oosten en westen van de bufferzone.

Hechtenis

Ondertussen loopt een onderzoek naar de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest in ons land. De hechtenis van een eerste verdachte werd onlangs verlengd en ook de aanhouding van een tweede verdachte wordt nu met een maand verlengd. Tot dusver zijn de gerechtelijke autoriteiten erg terughoudend geweest in het beschikbaar stellen van informatie. Het parket heeft, op vraag van de onderzoeksrechter, nog steeds niet meegedeeld op welke gronden de twee zijn aangehouden. Ook de identiteit van de twee verdachten is officieel nog niet gekend. Beiden werden eerder deze maand onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Bron: Belga

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*