“Varkenshouders hebben nood aan solidariteit retail”

In een brief aan alle retailers actief in Vlaanderen heeft volksvertegenwoordiger Francesco Vanderjeugd (Open Vld) de grootdistributie opgeroepen tot een “solidaire houding” ten aanzien van de varkenshouders, nu de economische gevolgen van de Afrikaanse varkenspest (AVP) bij everzwijnen in het zuiden van Wallonië alsmaar groter worden. Vanderjeugd hoopt op een “faire prijsvorming” en “een constructieve houding vanuit de retail om Vlaamse varkenshouders in het heetst van deze AVP-crisis een perspectief te helpen bieden aangaande de leefbaarheid van hun bedrijven”.

Vanderjeugd, lid van de commissie Landbouw in het Vlaams Parlement, herinnert eraan “dat de varkenshouders hun dieren ver onder de kostprijs moeten verkopen, ondanks het feit dat de sector van gedomesticeerde varkens tot nog toe de varkenspestvrije status heeft kunnen bewaren”. Het Vlaams parlementslid, tevens burgemeester van landbouwgemeente Staden, geeft eveneens aan dat dit zal leiden tot “faillissementen en familiale drama’s” indien de situatie nog lang aanhoudt.

Solidair

“Vermits de producent een wezenlijke, maar als vraagnemer zwakkere schakel in de ganse keten is, durf ik me tot u te wenden in de hoop dat u in de mate van het mogelijke een solidaire houding zal aannemen ten aanzien van onze varkenshouders”, richt Vanderjeugd zich tot de retailers. ”Door de aankoop van hun producten beschikt u over een belangrijk instrument dat bepalend is voor de prijsvorming van ons varkensvlees en de economische resultaten van onze varkensbedrijven.”

Prijsniveu hanteren van voor de uitbraak Afrikaanse varkenspest

Naast enkele concrete vragen aan de retailers over de evolutie van hun aankoopbeleid (prijsniveau, herkomst) vraagt Vanderjeugd aan de retailers om het prijsniveau van voor de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest te hanteren. “Het zou onze varkenshouders immers financiële ademruimte bieden mochten ze zich verzekerd weten van een prijsniveau voor de aankoop van hun varkensvlees dat het niveau van vóór het uitbreken van de AVP-crisis benadert”, suggereert hij.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*