Slager Hendrik Dierendonck: “Die Calm-app werkt vooral op mijn zenuwen”

Wij vonden dit artikel in de Morgen. Niet over vlees,ook niet over de handel, maar over wat een bekend persoon op zijn smartphone heeft staan.

Onze beroemdste lager Hendrik Dierendonck was aan het woord. Vandaar dit leuk stukje!


Is een smartphone een spiegel? Strookt het onlineleven nog met de werkelijkheid? Matthias M.R. Declercq gaat wekelijks face to face, over swipen, liken en liegen. Vandaag: Hendrik Dierendonck (44), slager.     

Jawel, er bevindt zich ook een beenhouwer onder de hedendaagse influencers. Het is wellicht meteen de enige slager wiens naam het dorp overstijgt en bekend is van West-Vlaanderen tot Limburg. Hendrik Dierendonck, zoon van een slagers­geslacht, heeft de zaak van vader en moeder ­uitgebouwd tot een fors bedrijf en, zegt hij zelf, “dat leidde ertoe dat een magazine mij uitriep tot de beenhouwer met de meeste online invloed worldwide”. SHARE 

‘Muziek speelt een belangrijke rol in mijn leven. Voor de slagerijen van Dieren­donck, net als voor restaurant Carcasse, heb ik een afzonderlijke playlist’

Er volgt een lach. Hendrik Dierendonck kan het allemaal wel relativeren. “Een beenhouwer op Instagram, dat lijkt een vreemde combinatie hè, maar het is logisch dat ik inzet op sociale media om het publiek te tonen waar ik mee bezig ben. Al heb ik wel beslist om nooit nog iets te posten als ik dronken ben, of als ik boos ben.” (lacht)

Ooit al gedacht om een eigen Dierendonck-app te bouwen?

“Nee, dat niet, al is dat wel verleidelijk. Lange tijd had ik de app van een Australische slager. Daarop toonde hij welk deel van een koe of varken geschikt is voor consumptie en hoe je dat vlees het best bereidt.”

Uw Instagram-profiel is inderdaad gericht op uw job. Als ik uw telefoon inkijk, zie ik dan ook waar u privé ­allemaal mee bezig bent? Ik zie Strava bijvoorbeeld, een sport­app.

“Ik ben een fietser en probeer nu genoeg te trainen om straks met vrienden de Spaanse bergen in te trekken. Jaarlijks doen we een andere plek aan. Deze keer gaan we vier dagen naar Bilbao, naar het wat minder steile gebergte, aangezien ik niet de beste fietser van het pak ben. Daarom gebruik ik Zwift, een app waarmee je thuis, al trainend op de rollen, virtueel door een landschap fietst op je laptop. Je kan er zelfs deelnemen aan heuse Zwift-wedstrijden.”

Hebt u een bijnaam?

“Gianluca Brambilla. Dat is een Italiaanse renner die tot 2017 voor het team van Patrick Lefevere reed. Ik ben bijna even klein als Brambilla en heb daarom zijn trainings­fiets overgekocht. Brambilla is een speciaal ventje dat ooit nog meppen verkocht aan een andere renner in het peloton, tijdens de koers nota bene. Laten we zeggen dat ik zelf ook nogal wat temperament heb. (lacht) Ik ga ook heel gemakkelijk in het rood tijdens het fietsen, dagen aan een stuk, wat ik na de fiets­reis dan een paar maanden bekoop. Maar de drang om tot het uiterste te gaan maakt deel uit van mijn karakter. Ik ben 44 jaar en haal op de fiets soms een maximale hartslag van 209 slagen per minuut.”

Daarom ook de ‘Calm’-app om tot rust te komen?

“Die app is verondersteld een mens rustig in slaap te wiegen, maar werkt vooral op mijn zenuwen.” (lacht)

Wat is ‘Repeller’?

“Een applicatie die ultrasone geluiden ­genereert om de muggen ’s zomers weg te houden.”

Werkt het?

“Helaas.” (lacht)

Speelt u in een rockband?

“Nee, maar de Marshall-app op mijn ­telefoon verraadt wel de droom ooit in een band te spelen. Als gitarist heb ik thuis een Fender en een Gibson Les Paul, maar de tijd om te spelen schiet erbij in. Ik houd erg van The Jon Spencer Blues Explosion, van Tom Waits, Pixies, Iggy Pop…

“Muziek speelt ook een belangrijke rol in mijn professioneel leven. Voor de slagerijen van Dieren­donck, net als voor restaurant Carcasse, heb ik een afzonderlijke playlist. Vaak helpt Wiebe Loccufier van The Subs bij het maken van zo’n afspeellijst. Soms past rock-’n-roll beter in de ene, en jazz­muziek beter in de andere winkel. En neen, geen Vlaamse s(ch)lagers. (lacht)

“Muziek is een rode draad in mijn leven. Vroeger ging ik vaak skateboarden, een wereld waarin muziek ook belangrijk is. Nu skate ik amper nog. Een tijd geleden heb ik wel een kleine ramp in de tuin gebouwd, voor mijn kinderen. Zelf waag ik me er niet meer aan uit angst voor blessures.”

Wat is OurPact?

“Een app waarop je het smartphone­gedrag van je kinderen kan volgen, en eventueel uitschakelen. Je kan er zelfs de internet­verbinding tijdelijk mee stopzetten. Het nadeel is dat je eigen berichten dan ook niet meer binnen­komen natuurlijk, ook niet die van de groep vrienden waarmee ik fiets. Al zijn die berichten sowieso niet voor ­publicatie vatbaar.” (lacht)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*