Varkenssector binnenkort erkend als sector in crisis?

Minister van Landbouw Denis Ducarme laat de modaliteiten onderzoeken die moeten toelaten om de varkensvleesindustrie als sector in crisis te erkennen. Dat zei hij afgelopen weekend tijdens de landbouwbeurs in Doornik. “In de loop van de week zal er een omzendbrief komen”, aldus de woordvoerster van de federale minister. Ondertussen laat de voedingsindustrie weten dat – onder impuls van sectorfederaties FEBEV en Fevia – federaal Minister van Werk Kris Peeters de Afrikaanse varkenspest als overmacht heeft erkend en hij nu de periode van aanvraag tot tijdelijke economische werkloosheid met een maand heeft verlengd.

Afrikaanse varkenspest

Het uitbreken van Afrikaanse varkenspest in het zuiden van de provincie Luxemburg heeft de varkensvleesprijs doen dalen tot 0,85 euro per kilo, of onder de kostprijs. Voor de boeren betekent dit een verlies van 20 euro per dier. Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) is tevreden dat minister Ducarme onderzoekt om de varkenssector te erkennen als sector in crisis. “De Vlaamse varkensboeren zien al vijf maanden zwarte sneeuw door de bijzonder lage prijzen voor varkensvlees en de embargo’s van derde landen”, reageert ze. “De beslissing van minister Ducarme zou op die manier de situatie voor een stuk verlichten. Op andere niveaus blijft men volop bezig om de markten terug open te krijgen, al is dit niet eenvoudig.”

Tijdelijke werkloosheid wordt verlengd

Die blokkering van de export heeft een grote impact op de tewerkstelling, dat blijkt uit een recente bevraging van FEBEV (de federatie van het Belgisch vlees) en Fevia (de federatie van de Belgische voedingsindustrie) bij de getroffen bedrijven. Op basis van die resultaten en onder impuls van beide sectorfederaties erkende federaal Minister van Werk Kris Peeters de Afrikaanse varkenspest als overmacht. en verlengt hij nu de periode van aanvraag met een maand. Daardoor kunnen de betrokken arbeiders en bedienden uitkeringen ontvangen voor tijdelijke werkloosheid. “De aanvragen voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht werden in eerste instantie toegestaan tot 31 december vorig jaar, maar die periode is nu nog eens met een maand verlengd tot 28 februari”, aldus Fevia.

Ook de fruitsector?

De erkenning van de varkensvleessector als een sector in crisis zou zorgen voor een verlaging, vrijstelling of uitstel van betaling van de sociale bijdragen. “De beslissing om de varkenssector als sector in crisis te erkennen zou goed zijn voor onze varkensboeren, maar ik roep de minister op om ook de fruitsector te erkennen als sector in crisis”, zegt Hilde Vautmans. “Ook daar zijn de prijzen nog nooit zo laag geweest en kampt men nog steeds met erg grote verliezen als gevolg van de Ruslandboycot. Ook zij kunnen deze hulp zeker gebruiken.”

Bron: VILT / Belga

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*