
Minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts wil in de Dierenwelzijnswet opnemen dat dieren beschutting nodig hebben bij extreme temperaturen en slechte weersomstandigheden. “Bij elke winterprik of hittegolf stroomt mijn mailbox vol met berichtjes van bezorgde Vlamingen die dieren zien afzien. Terwijl een kleine ingreep al een voelbaar verschil kan maken”, zegt Weyts. Momenteel voorziet de wet dat er beschutting moet worden voorzien voor paarden en paardachtigen. Dat zou ook moeten gelden voor koeien en andere dieren die buiten gehouden worden, vindt Weyts. Beschutting hoeft niet per se een schuilhok te zijn. Volgens de Vlaamse adviesraad Dierenwelzijn is ook een groenaanplanting effectief.
Voor alle veedieren buiten
De combinatie van bijvoorbeeld koud weer, neerslag en wind kan dierenleed veroorzaken. Daarom lijkt het minister Ben Weyts een goed idee om de beschutte plek die paarden nodig hebben op een weide te veralgemenen naar andere grazers en bijvoorbeeld ook kippen die buiten gehouden worden. De minister baseert zich op een advies van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn en op een rapport van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). Eind vorig jaar adviseerde de Raad voor Dierenwelzijn: “Zoogdieren en pluimvee die buiten gehouden worden, moeten steeds kunnen beschikken over beschutting. Dat kan een schuilhok zijn of toegang tot een aangrenzende stal, of zelfs een groene aanplanting waaronder de dieren kunnen schuilen.”
Huisvesting
“Er bestaat al lang discussie over de noodzaak van extra regels voor beschutting”, zegt Weyts. “Het is tijd om deze oude discussie nu te beslechten. Uit onderzoek blijkt duidelijk dat dieren bij slechte weersomstandigheden automatisch de beschutting opzoeken. Als de natuur niet de nodige beschutting biedt, dan is menselijk ingrijpen aangewezen.” Momenteel staat in de wet enkel dat eigenaars huisvesting voor de dieren moeten voorzien “in overeenstemming met de aard, fysiologische en ethologische behoeften, gezondheidstoestand en graad van ontwikkeling, aanpassing of domesticatie”. Alleen voor paarden wordt dat verder uitgediept.
Overgangsperiode van 10 jaar?
De Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn suggereert een overgangstermijn van 10 jaar om alle weiden in Vlaanderen van beschutting te voorzien. “Ondertussen blijft minstens tijdens langdurige warme en koude perioden beschutting nodig. Uiterlijk vijf jaar voor het einde van de overgangstermijn moeten er duidelijke richtlijnen over gepaste beschutting beschikbaar zijn. Voor tijdelijk grasland, dit is gras ingezaaid op akkers in een teeltrotatie jonger dan een jaar, is tijdens de lente en herfst verplichte beschutting niet nodig.”
Bron: Belga / VILT
Beeld: Loonwerk Defour
Geef als eerste een reactie