
In Schotland zijn wetenschappers erin geslaagd het DNA van kippen zo aan te passen dat ze eieren leggen met menselijke proteïnen in.
De doorbraak moet er volgens het Roslin Institute, verbonden aan de University of Edinburgh, toe leiden dat sommige belangrijke geneesmiddelen, bijvoorbeeld voor artritis, veel goedkoper worden. Dat blijkt uit een publicatie in het vakblad BMC Biotechnology.
Eieren konden al gebruikt worden voor het kweken van virussen die als vaccin dienstdoen. Dit onderzoek gaat een stap verder doordat het de proteïnen aan het DNA van de kip zelf toevoegt. Ze maken daardoor deel uit van het eiwit van de eieren. Het Roslin Institute verzekert dat de kippen geen gevolgen ondervinden van de therapie.
Concreet slaagden de onderzoekers erin om twee soorten proteïnen toe te voegen die deel uitmaken van het menselijke immuunsysteem. Ze kunnen worden gebruikt voor kankerbehandelingen. “Het maken van zulke proteïnen is normaal erg duur omdat je ze niet kunt synthetiseren in een lab”, zegt Lissa Heron aan de BBC. “Je hebt een levend organisme nodig om ze te maken, aangezien proteïnen grote molecules bezitten en erg complex zijn.”
In een eerste fase zal de doorbraak vooral gebruikt worden om het labo-onderzoek te vereenvoudigen, al maken de Schotten zich sterk dat het op termijn ook mogelijk moet zijn effectief geneesmiddelen uit de eieren te halen. Daarbij zouden drie eieren volgens de studie al genoeg zijn om de geneesmiddelen te maken. “Deze manier zou weleens meer kostenbesparend kunnen zijn dan andere maatregelen”, zeggen de onderzoekers.
Bron: De Morgen
Geef als eerste een reactie