Frankrijk zet militairen in tegen varkenspest

Frankrijk heeft de hulp van het leger ingeroepen om verspreiding van Afrikaanse varkenspest tegen te gaan. Militairen moeten de jagers in de Belgische Ardennen en de Meuse helpen met het afschieten van 500 potentieel besmette wilde zwijnen.

“Zowel de president als de premier heeft toestemming gegeven het leger te mobiliseren”, zei Didier Guillaume, de Franse minister van Landbouw, aan televisiezender France2. “Er zijn circa 500 tot 600 evers die binnen de twee à drie weken moeten worden afgeschoten om ervoor te zorgen dat Frankrijk gevrijwaard blijft”, aldus de minister.

Jagers, militairen,

Naast het bouwen van een hek, zet Frankrijk nu ook militairen in om het land te vrijwaren van de Afrikaanse varkenspest. “Het leger zal worden gemobiliseerd”, zei Frans minister van Landbouw Didier Guillaume op France 2. “Ik kreeg toestemming van de president en de premier.” De militairen zullen samen met de jagers en het Franse Staatsbosbeheer de wilde zwijnen afschieten en diverse vallen plaatsen.

Bufferzone

Het gaat hierbij om zwijnen in de bufferzone, een omheind gebied van 80 vierkante kilometer aan de Franse grens. Die zone werd speciaal ingesteld om de verspreiding van de dierziekte tegen te gaan. Wanneer Frankrijk door de dierziekte getroffen wordt, dan betekent dat een flinke klap voor de varkenssector in het land. “En nog belangrijker, dan zou de export behoorlijk stagneren”, zo benadrukt de Franse minister.

Bron: Boerenbusiness / eigen verslaggeving

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*