“Uitdagingen voor de varkenssector? Die zijn talrijk”

Tijdens Agriflanders neemt hoofdsponsor KBC de tijd om via een aantal panelgesprekken de kansen en uitdagingen waar de verschillende deelsectoren voor staan te ontleden. Op dag één van de beurs staat de varkenssector centraal. Met de Afrikaanse varkenspest, het sluiten van verschillende markten en de steeds evoluerende voorkeur van de Belgische consument, is er stof genoeg voor een interessant gesprek.

“Met het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest in ons land kunnen we echt wel spreken van een crisissituatie, zowel voor primaire producenten als voor de verwerkende sector”, zegt Luc Verspreet van de Belgian Pork Group. “Ik denk dat het aanbod op de Belgische en Europese markt tot en met deze zomer ruim blijft. Dat zet de prijzen natuurlijk onder druk.”

Afrikaanse varkenspest

13 september 2018, de dag dat er Afrikaanse varkenspest werd vastgesteld bij een wild zwijn in België. Het zou het begin zijn van een zware periode voor de varkenssector. Export naar derde landen (landen buiten de Europese Unie) werd steeds moeilijker en het aanbod op de Belgische en de Europese markt nam toe, dat zette de prijzen onder druk. “Een varkensboer ondervindt de impact van de Afrikaanse varkenspest elke dag”, reageert Luc Verspreet van de Belgian Pork Group. “We zijn 80 procent van de markt in derde landen kwijt. En die zijn erg belangrijk: in China of Japan kunnen we buiken en het vijfde kwartier op de markt brengen. De inkomsten van die onderdelen lopen we nu grotendeels mis.”

Ook positieve effecten?

Toch zou er ook iets positiefs kunnen komen uit de hele varkenspestcrisis. “Wij kunnen nu niet exporteren naar China”, zegt Joris Coenen van het Belgian Meat Office. “Maar China is zelf ook getroffen door de varkenspest. Daar zijn al verschillende kleine en grote bedrijven geruimd. De expansiedrang van China wordt dus een halt toegeroepen, op termijn zal China ook moeten importeren, die hoeveelheid wordt geschat op zo’n 600.000 ton. Voor de rest van de wereld is dat eigenlijk positief nieuws. Hopelijk kan ons land ook meegaan met die importflow.”

Binnenlandse markt: kwalitatieve varkensrassen

Als het gaat over de binnenlandse markt, ziet Ivan Claeys van de Belgian Pork Group, zijn er kansen voor hoog kwalitatieve rassen, met meer intramusculair vet, zoals het Durocvarken. “De Belgische consument eet minder varkensvlees dan pakweg 20 jaar geleden. Maar als er een stuk varkensvlees op tafel komt, dan liefst een kwalitatief en lekker stuk vlees, dat ook iets meer mag kosten.” Hij ziet zeker potentieel in het kweken van zwaardere varkens voor de binnenlandse markt. Ook Luc Verspreet heeft het over twee lijnen als het gaat over de exportmarkt en de binnenlandse markt. “En voor het meer hoogwaardig varkensvlees zie ik op termijn ook mogelijkheden op de Nederlandse markt.

Antibiotica,dierenwelzijn, milieu, verbruik van energie, toegang tot water …

Wat de uitdagingen voor de varkenssector in Vlaanderen betreft, die zijn talrijk, dat beamen alle panelleden. “Het antibioticagebruik bijvoorbeeld”, haalt varkenshouder Koen Claeys aan. “Ook het dierenwelzijn, het milieu, het energieverbruik en de toegang tot water zijn uitdagingen waar we mee aan de slag moeten.” Daarnaast pleit de varkenshouder ook voor een vereenvoudiging van de veelheid aan lastenboeken en labels. “Dat is een vraag vanuit de sector: herstructureer het Belpork lastenboek. Een basislastenboek bijvoorbeeld, waar iedereen aan moet voldoen en een aantal surplussen waar we duidelijk voor vergoed worden.” Ook Luc Verspreet vindt dat bij het opstellen van lastenboeken meer vanuit de vraag van de consument moet gedacht worden. “Welke vragen komen er uit vraagzijde? Wat wil de consument? De consument moet meer centraal staan bij de invulling van de lastenboeken”, besluit hij.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*