Grootste biologische varkenshouderij in Ruiselede is geopend

De grootste 100% biologische varkensstal van België opende maandag officieel haar deuren in Ruiselede (West-Vlaanderen). BioVar.be werkt samen met Delavi (actief in transport, slachten en uitsnijden) en de groep Colruyt. De eerste biggen werden er geboren op zaterdag: “We willen lokale Belgische producten op de markt brengen. De aanvoer van biologisch varkensvlees in België is minimaal, dus we moeten importeren. Dit alles zal veranderen”, zegt Stefan Goethaert, Managing Director van Fine Food, de productieafdeling van de Groep Colruyt.

In België is de vraag naar varkensvlees uit de biologische landbouw groter dan het lokale aanbod. Harpo, dat steun verleent aan varkenshouders, ging op zoek naar partners en producenten die op biologische landbouw wilden overschakelen, maar geen enkele konden vinden. Het heeft daarom het voortouw genomen met BioVar.be, de eerste biologische varkenshouderij die op grote schaal produceert. Daarom werd in Ruiselede een gloednieuwe, hoogtechnologische en energieneutrale stal gebouwd, conform de huidige wetgeving. Hierdoor zijn er geen boxen meer voor varkens die vrij kunnen grazen. Bovendien moeten de biggen ten minste 40 dagen bij hun moeder blijven. BioVar.be vertrouwt ook op respect voor het welzijn van de dieren en geeft zelfs een naam aan al zijn zeugen. Ze kwamen afgelopen juli uit Denemarken”, zegt Wim Haeck, hoofd van BioVar.be. Het nieuwe bedrijf heeft ook tot doel de nieuwe spelers te overtuigen om over te schakelen op biologische landbouw en hen te ondersteunen in de transitie. Het vlees wordt in de zomer van 2019 op de markt gebracht. (Belga)

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*