Pluimveeslachterij Lammens vangt bot bij Raad van State

De intrekking van de snij- en slachtvergunningen van de Torhoutse pluimveeslachterij Lammens is definitief, nu de eerdere beslissing van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) en federaal minister van Landbouw Denis Ducarme in beroep is bevestigd. Het West-Vlaams bedrijf was het niet eens met de intrekking van z’n vergunning op 21 december, en trok daarop naar de Raad van State. Maar dus zonder succes. Het bedrijf diende evenwel al een nieuwe vergunningsaanvraag in.

De intrekking van de snij- en slachtverguningen volgde op herhaaldelijke vaststellingen van salmonellabesmetting door het FAVV, dat aangaf dat er een reëel risico voor de volksgezondheid was. In de maanden voorafgaand aan de intrekking moest Lammens al een drietal keer vleesproducten terugroepen wegens mogelijke salmonellabesmetting.

Salmonella

Het bedrijf, dat daarnaast al een tijd met financiële problemen kampt en in juni vorig jaar 80 van z’n 240 werknemers moest ontslaan, benadrukte dat het salmonellaprobleem zich uitsluitend voordeed in z’n bereidingsafdeling, en kon er daarom niet mee leven dat ook de snij- en slachtvergunningen ingetrokken werden. De Raad van State veegde de argumenten van Lammens echter van de tafel. De intrekking is daardoor definitief en de 160 werknemers blijven daardoor economisch werkloos.

Nieuwe vergunning

“Een zeer spijtige beslissing, die ik helemaal niet verwacht had”, reageert directeur Koen Goossens in Het Nieuwsblad. “Nu hebben we alle rechtsmiddelen uitgeput. Maar op 24 december dienden we bij het FAVV al preventief een aanvraag in voor een nieuwe snij- en slachtvergunning. Ten laatste op 23 januari moet het FAVV een beslissing nemen over die aanvraag. Ik hoop dat die beslissing in alle objectiviteit genomen zal worden zodat we snel opnieuw kunnen opstarten.”

Kwaad opzet

Directeur Goossens geeft ondertussen aan alles in het werk te hebben gesteld om het probleem van de baan te helpen, en sluit kwaad opzet niet uit. “De afgelopen maanden investeerden we liefst 800.000 euro, ondanks onze schuldenberg en mét goedkeuring”, vertelt hij in Het Laatste Nieuws. “Alle ruimtes en alle materiaal worden steevast grondig en zelfs dubbel ontsmet. We vernevelden zelfs een dodelijk gas in de ruimtes en machines dat écht elke bacterie zou moeten doden. En toch wordt bij 1 staal op de 20 nog een besmetting vastgesteld. Dit is voor ons onverklaarbaar. Stilaan zouden we misschien zelfs kwaad opzet vermoeden. Maar zover willen we nog niet gaan.”


Bron: Het Nieuwsblad / Het Laatste Nieuws

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*