Onverdoofd slachten niet langer toegelaten in 2019

Tot nog toe was onverdoofd slachten om religieuze redenen nog toegelaten, maar dat geldt volgend jaar niet meer. Vanaf 1 januari 2019 gaat het verbod op onverdoofd slachten in. Kleine herkauwers en pluimvee mogen dan alleen nog maar geslacht worden met elektronarcose, waardoor het verdoofde dier ongevoelig wordt voor pijn. Dieren moeten in Vlaanderen al langer voor het doden, worden bedwelmd bij het slachten. Enkel voor religieus onverdoofd slachten in erkende slachthuizen gold een uitzondering.

In Vlaanderen geldt sinds 2015 een verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren. Verdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren is wel nog toegelaten. Dat kon dit jaar tijdens het Offerfeest op drie plaatsen: Genk, Werchter en Wolvertem. Vanaf 1 januari geldt een verbod op onverdoofd slachten. Om kleine herkauwers en pluimvee te slachten, moeten de dieren eerst verdoofd worden via elektronarcose. Bij kalveren en runderen moeten slachthuizen post-cut stunning toepassen, een methode waarbij het dier meteen na de halssnede wordt verdoofd. Eens elektronarcose ook voor die dieren op punt staat, wordt de techniek ook bij kalveren en runderen verplicht.

In de loop van januari komt er een publiekscampagne die de Vlamingen zal informeren over het verbod, meldt het kabinet van minister Weyts. Er komen advertenties in enkele populaire publicaties (Metro, Dag Allemaal, Story, … ), en er zal sterk worden ingezet op sociale media, waar een animatiebanner mensen naar de website van de Dienst Dierenwelzijn zal leiden. “We willen dat iedereen weet wat we veranderen en waarom we dat doen”, aldus minister Weyts.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

1 Comment

  1. Als verdoofd slachter moet omdat zo gezegd de dieren lijden dan moeten julie ook stopen met kreeft en krab te eten want de diertjes worden levend in kokend water gedropt

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*