Lammens gesloten

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) hebben op 21 december de erkenning ingetrokken van Lammens nv, een pluimveeslachterij in het West-Vlaamse Torhout. Er zou gevaar zijn voor salmonellabesmetting. Het bedrijf, dat in juni al 80 van z’n 240 werknemers moest ontslaan wegens financiële moeilijkheden, is al een week dicht, met economische werkloosheid voor de 160 werknemers tot gevolg.

“De sluiting kwam na enkele inspecties van onze controleurs”, klinkt het bij het FAVV. “Ze leverden onvoldoende inspanningen om een aantal vastgestelde problemen om te lossen.” Het bedrijf tekende beroep aan tegen de beslissing, maar de beroepscommissie volgde het FAVV. Daarop besloot minister Ducarme om de erkenning van de slachterij in te trekken. “We nemen deze beslissing niet voor ons plezier, maar het gaat nu eenmaal om een reëel risico voor de volksgezondheid”, aldus het FAVV. De voorbije maanden moest Lammens al een drietal keer vleesproducten terugroepen wegens mogelijke salmonellabesmetting.

Raad van State

Het bedrijf trekt nu naar de Raad van State tegen de intrekking van zijn vergunningen. “Het klopt dat het FAVV al sinds 2015 op maatregelen aandringt, maar de familie Lammens heeft daar relatief weinig op ingezet”, zegt directeur Koen Goossens in Het Nieuwsblad. “Ondanks de financiële moeilijkheden heb ik de voorbije maanden als crisismanager ruim 800.000 euro investeringen doorgevoerd in maatregelen tegen salmonellabesmetting.”

Enkel in bereidingsafdeling

“Ik wil ook benadrukken dat het salmonellaprobleem zich uitsluitend voordeed in onze bereidingsafdeling”, gaat Goossens verder. ”Die hadden wij nog voor de intrekking spontaan stilgelegd om het probleem met experts aan te pakken. Dat we onze bereidingsvergunning kwijt zijn, daar kan ik nog mee leven. Maar dat ook onze snij- en slachtvergunning werd ingetrokken, is een brug te ver. Op 3 januari trekken wij naar de Raad van State. Ik maak mij sterk dat we onze snij- en slachtactiviteiten al op 7 januari kunnen hervatten.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*