Faux Gras® de GAIA viert tiende verjaardag

Export naar Spanje, Nederland, Frankrijk, Frans-Polynesië en Tahiti

Faux Gras® de GAIAviert dit jaar zijn tiende verjaardag. Het was dierenrechtenorganisatie GAIA die in 2008 het diervriendelijke alternatief voor foie gras op de markt bracht. En met succes want de verkoop blijft stijgen. “Dit jaar produceerden we maar liefst 500.000 doosjes Faux Gras”, duidt GAIA-directeur Ann De Greef. “Het product wordt geëxporteerd naar Frankrijk, Spanje, Luxemburg, Nederland en zelfs Frans-Polynesië en Tahiti. Diervriendelijkheid smaakt, ook in het buitenland.” De opbrengst van de verkoop van Faux Gras gaat integraal naar anti-foie grascampagnes.

GAIA bracht Faux Gras op de markt als een alternatief voor foie gras, een product dat gepaard gaat met verschrikkelijk veel dierenleed. De eenden en ganzen worden twee à drie keer per dag gedwangvoederd waardoor hun lever tien keer zo groot wordt als normaal. De dieren kunnen amper nog bewegen en happen constant naar lucht. Faux Gras daarentegen is een 100% diervriendelijk product dat geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevat. Zo kan de consument volop genieten van feestelijke gelegenheden zonder dat daar dierenleed mee gepaard gaat.

Champagne en truffels

CMet 500.000 doosjes in de winkelrekken dit jaar, tegenover 355.000 vorig jaar, is de stijging sterker dan ooit. “Het bewijst dat steeds meer mensen dierenleed weigeren als de markt hen een alternatief aanbiedt.” Vorig jaar verkocht GAIA 240.00 doosjes in België en 115.000 in Frankrijk en Nederland. Tegen het einde van dit seizoen zullen we 300.000 dozen verkocht hebben in Frankrijk en 150.000 in België. En vooral de stijgende verkoop in Frankrijk is belangrijk. “Frankrijk is het land dat wereldwijd aan de top staat op het vlak van de productie, consumptie en export van foie gras”, legt De Greef uit.

Faux Gras wordt elke zomer in beperkte aantallen geproduceerd in Duitsland. Het is een gecertificeerd biologisch product dat palmolie- en glutenvrij is. Niet enkel is het toegankelijk voor het grote publiek (3,69 euro) maar het is ook gemaakt met feestelijke ingrediënten zoals champagne en truffel. “Het primaire doel van Faux Gras is om de traditionele consument van foie gras te overtuigen om te kiezen voor een alternatief zonder dierenleed”, aldus De Greef.

In België is Faux Gras beschikbaar in alle supermarkten behalve Aldi en Albert Heijn (Albert Heijn verkoopt geen foie gras) en in tal van natuurvoedingswinkels. Op www.fauxgras.be kan de consument tal van feestelijke, originele en gemakkelijke recepten met Faux Gras vinden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*