Delhaize wil ‘markthal’ openen in Gentse Sint-Annakerk

In april ging het Gentse stadsbestuur op zoek naar nieuwe herbestemmingsprojecten voor de Sint-Annakerk. Uit de 5 inzendingen kwam uiteindelijk het voorstel van het Consortium Markthal, een samenwerkingsverband met onder meer Delimmo (de vastgoedpoot van Delhaize), als winnaar uit de bus. Concreet zal de retailer er geen traditionele winkel, maar wel een markthal openen die meteen ook de “de meest moderne en klantvriendelijke winkel zal zijn die op dat moment zal bestaan”, aldus Roel Dekelver, woordvoerder bij Delhaize, in Het Nieuwsblad. Een primeur voor Delhaize, aangezien het de eerste keer is dat het een supermarkt zal openen in een Vlaamse kerk. 

“Wij vinden het een hele eer dat de stad Gent ons project heeft uitgekozen. Wij zullen de plannen dan ook uitvoeren met veel respect voor de omgeving. Bovendien wil het toeval dat de kerk gebouwd is in 1867, precies het jaar dat ook wij zijn begonnen”, reageert Roel Dekelver in Het Nieuwsblad, terwijl hij er nog aan toevoegt dat de winkel over maximaal vijf jaar zijn deuren zou openen.

Dat Delhaize als winnaar uit de bus kwam, is volgens Gentse schepen Christophe Peeters van Open VLD geen verrassing. “Het was het enige van de vijf projecten dat rekening hield met de monumentale basiliekvorm van de beschermde kerk. Er zijn immers geen zijbeuken. Erfgoedzorg stond erop dat het volume behouden bleef en er niet met plateaus en verdiepingen werd gewerkt. De jury, die onder andere ook bestond uit de stadsbouwmeester, vond unaniem dit voorstel het beste van de vijf”, meldt hij aan de krant. Volgens hem zou er trouwens een nieuw restaurant neerstrijken in het huidige koor en zou ook een wijnbar op de planning staan.

Toch blijft het nog even afwachten hoe alles concreet in zijn werk zal gaan, aangezien er nog over de prijs gediscusieerd moet worden. Het is immers nog niet duidelijk of de kerk gewoon verkocht zal worden of er sprake zou zijn van een erfpachtovereenkomst van 99 jaar.