
Porphyrio ontwikkelt dashboards waarmee pluimveehouders hun productie beter kunnen analyseren. ©AFP
De Duitse chemiereus Evonik koopt het Leuvense Porphyrio, dat een IT-systeem ontwikkelt waarmee pluimveebedrijven hun productie kunnen verbeteren.
Porphyrio, dat zes jaar geleden werd opgericht door de Limburgse bio-ingenieurs Bart Kemps en Kristof Mertens, ontwikkelde tools waarmee pluimveehouders of eierproducenten snel allerhande data over hun vee kunnen analyseren.
Via de dashboards van Porphyrio kunnen producenten bijvoorbeeld achterhalen hoeveel hun pluimvee dagelijks eet en drinkt, wanneer het gevaccineerd moet worden en wanneer het geslacht kan worden. Porphyrio – de Latijnse naam voor de vogelsoort purperkoet – verzamelt al die data en verwerkt ze dan via cloudcoumputing.
Op die manier kan voor elke kip, eend of kalkoen een gedetailleerde curve kan worden gemaakt. Met als uiteindelijke doel dat pluimveehouders hun productieketen veel efficiënter en duurzamer kunnen organiseren. Dat gebruik van big data blijkt aan te slaan bij veehouders.
30.000 pluimveestallen per jaar
‘In België maakt ongeveer de helft van de pluimveehouders gebruik van onze technologie’, zegt oprichter en CEO Kristof Mertens. ‘Maar de echte groei zit in Azië en Afrika. Door de aanhoudende toename van de bevolking – en van de vleesconsumptie – komen er wereldwijd jaarlijks zo’n 30.000 pluimveestallen bij.’
Om daar beter op in te spelen ging Porphyrio, met onder meer PMV als de KULeuven als aandeelhouders, anderhalf jaar terug op zoek naar extra kapitaal. Die zoektocht mondt nu dus uit in een overname door Evonik EVK-2,46% , een Duitse chemiereus die ook een belangrijke divisie dierenvoeding heeft. ‘Voor ons komt de overname precies op het juiste moment’, zegt Mertens, die na de deal zal aanblijven als CEO.
‘We waren nog volop aan het investeren en waren met ons team van ongeveer 12 mensen ook nieuwe toepassingen aan het ontwikkelen voor varkenshouders en aquacultuur. Door ons te linken aan een wereldspeler zoals Evonik kunnen we nu meteen enkele versnellingen hoger schakelen.’
Big data, big business
Evonik is niet de enige multinational die volop inzet op ‘smart farming’: de trend waarbij grote landbouwbedrijvenvertrouwen op data-analyse om hun productie en efficiëntie op te drijven. ‘Terwijl de groeiende wereldbevolking nood heeft aan meer voedsel, vinden landbouwbedrijven minder steeds minder geschikte mensen. Door nieuwe technologie kunnen we die bottlenecks toch voor een stuk wegwerken’, weet Mertens.
‘Net daarom dat iedereen zich vandaag op die groeimarkt stort. In China gebruikt Alibaba nu bijvoorbeeld artificiële intelligentie om varkenskweek te monitoren. En biergigant AB InBev heeft een data-project voor de teelt van gerst. Big data in de landbouw is intussen big business geworden.’
Bron: De Tijd
Geef als eerste een reactie