Lustrum trefdag VarkensAcademie

Trefdag op vrijdag 30 november 

Al vijf jaar zetten de ProvincieWest-Vlaanderen en Inagro structureel in op de opbouw van praktische en technische kennis in de West-Vlaamse varkenssector. Via de VarkensAcademie kunnen varkenshouders hun managementcapaciteiten versterken en hun bedrijfsresultaten verbeteren. Op vrijdag 30 november komen ze voor de vijfde keer samen in Inagro voor de jaarlijkse trefdag. Die biedt opnieuw een mix van nuttige info op maatvan elk varkensbedrijf én gezellige netwerkmomenten.

Voor onze landbouw en economie is het belang van de West-Vlaamse varkenshouderij en zijn aanverwante sectoren groot. Daarom ontvouwde het provinciebestuur vijf jaar geleden een actieplan dat de sectormoet versterken. Sindsdien kunnen varkenshouders rekenen op Inagro voor praktijk gericht advies en persoonlijke begeleiding in hun dagelijkse werking.

Tijdens de jaarlijkse trefdag van de VarkensAcademie op de laatste vrijdag van november krijgen de varkenshouders heel wat praktische info en nuttige tips. Er is ook ruim gelegenheid om te netwerken met collega’s. Ondanks de aanhoudende crisis in de sector hopen de Provincie West-Vlaanderen en Inagro de varkenshouders een ontspannende, maar ook leerrijke dag te bezorgen.

We nodigen u uit voor de korte persbijeenkomst op 30 november om 9.00 u, voorafgaand aan de studiedag. Bart Naeyaert (gedeputeerde voor Landbouw en Visserij), Mia Demeulemeester (afgevaardigd bestuurder Inagro) en Isabelle Vuylsteke (onderzoeksleider rundvee en varkens Inagro) zullen terugblikken op vijf jaar VarkensAcademie. Daarnaast lichten ze de doelstelling van de VarkensAcademie toe en geven ze duiding bij het programma van de trefdag.

Programma van de trefdag

We zijn blij dierenarts Mark Roozen (NUVAN) te mogen verwelkomen als centrale spreker tijdens deze feesteditie. In zijn plenaire uiteenzetting “Toekomstgericht produceren door bewust te handelen” zal hij varkenshouders leren om bewuster om te gaan met dier problemen in de stal. Met een aantal sprekende voorbeelden en handige tipsom bewuster waar te nemen en planmatig te werken, kunnen varkenshouders problemen oplossen die mogelijks al een langere tijd spelen. Mark Roozen is medeauteur van de succesvolle praktijkgids “Varkenssignalen bij vleesvarkens”.

Aansluitend kunnen de deelnemers genieten van de komische inbreng van Jan-Bart De Muelenaere. In “Over leven inWest-Vlaanderen” maakt hij een absurde analyse van de ware aard van deWest-Vlaming. In de namiddag zoomen verschillende partners in op technische informatie om de bedrijfsvoering te optimaliseren. Efficiëntie, duurzaamheid, rendabiliteit en dierengezondheid zijn dé sleutelwoorden.

De VarkensAcademie is een initiatief van deProvincie West-Vlaanderen en Inagro om de varkenshouders technische en praktische kennis aan te bieden en om hun managementcapaciteiten naar een hoger niveau te tillen. Ze doen dat in samenwerking met diverse Vlaamse kennis partners binnen de varkenshouderij. De VarkensAcademie biedt die partners een podium en ondersteunt zo het bestaande voorlichtingsaanbod binnen de varkenssector. De leden van het Praktijkcentrum Varkens (PCV) zijn daarbij de voornaamste partners.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*