
In Gent is VANIER van start gegaan, een coöperatief platform waar restauranthouders, winkeliers en grootkeukens rechtstreeks van bij Oost-Vlaamse boeren lokale producten kunnen aankopen en laten leveren. Naast groenten, fruit, zuivel, vlees en brood zitten ook andere specialiteiten zoals honing, mosterd en geestrijke dranken in het gamma. Duurzaamheid staat centraal, met seizoensgebonden producten aan een eerlijke prijs, zonder veel verpakkingsafval en een minimum aan transportkilometers. Op termijn wil VANIER ook gewassen en gesneden groenten en fruit aanbieden, wat voor grootverbruikers belangrijk is.
De meeste korteketeninitiatieven zijn gericht op de individuele consument, maar VANIER richt zich specifiek op professionele afnemers. Het platform brengt horeca, grootkeukens en winkeliers in direct contact met landbouwers, zonder groothandels of andere tussenstappen. De boeren krijgen een faire prijs, en de klant weet exact bij wie hij zijn aankoop doet. Particulieren kunnen niet rechtstreeks bestellen bij VANIER, maar kunnen wel lid worden van de coöperatie, net als logistieke partners.
Samen beslissingen nemen
“Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument”, licht Tine Heyse, Gents schepen van Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid, toe. “Via een coöperatief model kunnen de producenten en afnemers van Vanier samen verantwoordelijkheid en beslissingen nemen, dat is uniek in Vlaanderen. Het platform brengt producenten en afnemers bij elkaar, en krijgt financiële ondersteuning van Stad Gent bij de opstart.”
Eerlijke prijs
De producenten van VANIER bepalen elk zelf hun eerlijke prijs, productiemethode en aanbod, maar worden door het platform ondersteund en gestimuleerd om duurzame keuzes te maken en hier open over te communiceren. Ook afnemers zijn duidelijk over welke keuzes ze belangrijk vinden voor hun zaak. Tijdens workshops en netwerkevents leren producenten en afnemers elkaar en elkaars producten of werkwijze beter kennen en waarderen, en kunnen ze zo een vertrouwensrelatie opbouwen.
Linked farm
Het platform ontstond na een onderzoekstraject van de stad Gent onder de noemers ‘Hoe korte keten opschalen in Gent?’. Daaruit volgde een oproep om een platform op te richten. VANIER, bestaande uit een jonge groep ondernemers onder leiding van Linked.Farm, kwam er als beste uit, en bouwde het onlineplatform met de steun van de stad uit.
GroeiNest
Naast Linked.Farm bestaat VANIER ook nog uit GroeiNest (Gents Netwerk voor duurzame en Gezonde Voeding), de Gentse Boerenmarkten, een aantal boeren (De Wassende Maan, Zuivelhoeve Keymeulen, Berckbosschenhoeve) en een paar dynamische Gentse ondernemers zoals chef-kok Arno de Mol en designer Tim Ost. “Ik vind het belangrijk om met lokale producten te werken, maar tot nu toe moest ik zelf alles ophalen bij verschillende leveranciers”, vertelde Arno de Mol bij de opstart van het project eind mei. “Veel chefs zien dat niet zitten, die hebben daar nu eenmaal niet de tijd voor. Ze willen een professionele service en één factuur.”
Wie wil leveren aan, bestellen bij of participeren in VANIER, vindt meer info op www.vanier.gent.
Bron: Eigen verslaggeving
Geef als eerste een reactie