Een “onvoldoende” aanbod van Belgisch wild

“Er is zoveel wild in Wallonië. Het aanbod is meer dan voldoende om aan de interne vraag te voldoen, stelt minister Collin van de Waalse regering. Ik merk evenwel op dat het merendeel van de wildproducten die aan de consument worden aangeboden niet uit België en de facto niet uit Wallonië komen. En dit op een moment dat de Waalse regio meer dan 550.000 hectare bos heeft, niet aangetast door varkenspest en voorzien van wildpopulaties van hoge kwaliteit! 

Polen, waar varkenspest heerst

“Grote Belgische ketens waar je Belgisch wild niet kan terugvinden dat is toch onvoorstelbaar! Dit is een gebrek aan respect voor de burger”, vervolgt de minister van Landbouw, Natuur, Landelijkheid, Toerisme en sportinfrastructuur van de Waals regering. De grote retailers gaan vlees halen in Polen, een van de landen die het meest besmet zijn met Afrikaanse varkenspest: de uitbraken zijn nog steeds actief. Het moet worden begrepen dat deze vleesproducten vaak veel minder intensieve gezondheidsgaranties en traceerbaarheid hebben dan in ons land,” zegt de minister.

Prijs

De supermarkten stellen dat ze wild uit het buitenland gebruiken omdat het aanbod van Belgisch wild onvoldoende zou zijn. “Dat is volstrekt onwaar. En nog meer vandaag de dag. Met de toename van de jacht kunnen we alle klanten tevreden stellen, in ieder geval op het gebied van wilde zwijnen. Het is van hoge kwaliteit in ons land. De enige reden waarom ze de voorkeur geven aan andere landen is de prijs, en hun sociale en milieunormen zijn lager dan de onze”, besluit de Waalse minister. “We moeten de vele sectoren die getroffen zijn door het virus van de varkenspest ondersteunen”.

Compensatie


De heer Collin heeft de uitsnijderijen een vergoeding van 70 euro per ontvangen en verwerkte everzwijnenkarkas toegekend ter compensatie van de buitengewone kosten die hun zijn opgelegd.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*