VDAB massaal de straat op voor de IBO-dag

Op donderdag 8 november trokken zo’n 5000 werknemers van VDAB voor de vijfde keer de straat op met één missie: bedrijven overtuigen dat een individuele beroepsopleiding (IBO) de perfecte oplossing is voor het invullen van hun vacatures.

Pluspunt: géénervaring

Er zijn ontzettend veel vacatures, maar toch blijft het voor bedrijven soms moeilijk om de juiste kandidaat te vinden. VDAB wil alle middelen inzetten om de bedrijfswereld bij te staan in zijn ‘war for talent’. Vaak hebben kandidaten wel veel troeven in huis, maar missen ze ervaring of het juiste diploma. Een individuele beroepsopleiding (IBO) is het antwoord om vacatures in te vullen. Want zo leiden werkgevers een werkzoekende zelf op tot de ideale werknemer. Geen (relevante) ervaring is dan zelfs…een pluspunt.

Dat is de pitch waarmee VDAB en zijn partners op donderdag 8 november massaal bedrijven bezochten en opbelden. In West-Vlaanderen gingen een 400-tal VDAB-ers de baan op om bedrijven te bezoeken terwijl een 50-tal van hun collega’s werkgevers opbelden vanuit het pop-up callcenter in Brugge of in Roeselare. Op deze wijze bereikte VDAB op één dag 3.800 West-Vlaamse bedrijven.


Vernieuwde IBO

Met een IBO leidt een werkgever zelf een werkzoekende op via een training op de werkvloer van minimum één maand en maximum zes maanden. Het resultaat: een medewerker volledig op maat van zijn of haar bedrijf. Na het succesvol afronden van een IBO krijgt de IBO’er een contract (van bepaalde of onbepaalde duur) in het bedrijf, waardoor vacatures sneller ingevuld geraken. Tussen juli 2017 en juni 2018 startten er 14.792 IBO’s. Ruim 90% van de IBO-cursisten is zes maanden na opleiding nog steeds aan het werk. Dankzij deze formule is een gebrek aan ervaring geen nadeel meer.


Het systeem is nu nog gebruiksvriendelijker, transparanter en eenvoudiger. Sinds september 2018 verloopt de volledige aanvraag digitaal en betaalt de werkgever een vaste premie per maand zonder dossier-, verplaatsings- en andere kosten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*