Slagerij Graumans in Zundert bestaat ‘n eeuw: ‘Ik wilde eerst bakker worden’


Het had niet eens zo gek veel gescheeld of slagerij Graumans in Zundert was net na de eeuwwisseling verdwenen. Twee zoons begonnen ook als slager, een in Breda, de ander in Brazilië. Maar de derde wilde… bakker worden!

,,Brood trok meer dan vlees in het begin”, zegt Roger Graumans (44) aan tafel achterin de slagerij aan de Molenstraat. Moeder Marga (geboren Oostvogels) en vader Toine vertellen, samen met zoon Roger, het verhaal over de geschiedenis van hun bedrijf, dat in 1918 begon. ,,Door mijn opa, Charles Oostvogels”, zegt Marga.

Ze toont een oude prent waar-op de grondlegger pontificaal naast een koe staat op een oude. ,,Opa slachtte zelf, net als jij nog altijd doet”, zegt ze kijkend naar haar man. Dat doet zoon Roger weliswaar niet, maar hij koos uiteindelijk toch voor het slagersvak. ,,Ik hielp mee in de zaak, lekker lever en longen snijden voor de honden”, zegt hij. ,,Later ook gehakt draaien en zo. Zodoende ben ik toch in het vak gerold.”

Zelfgemaakte maaltijden

In 2001 nam hij de zaak over van zijn ouders. De grote slachtruimte biedt nu plaats aan flinke koelingen, vriezers en ovens. Ook het vak van slager stond de afgelopen eeuw niet stil. Naar de behoefte van de moderne consument biedt Graumans nu ook complete zelfgemaakte maaltijden. Vlees wordt steeds vaker gemarineerd en ontdaan van de randjes vet. ,,Die maken de smaak van het vlees juist zo lekker”, roept Marga verbaasd.


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*