Bossuyt_nl_0917

Food & Meat

Food & Meat is het enige vakblad voor de totale vlees- en vleeswarensector.Laatste berichten


Actua

"Twee jaar plannen maken levert resultaat op"

05/09/2017

Slagerij & Traiteur Verkindere-Verhelst is een gekend adres in de Blankenbergse Langestraat. Meer dan 40 jaar serveert de winkel al kwalitatief vlees, smakelijke bereidingen en zelfs volledige feestmenu’s. Maar vandaag is de winkel van Koen Verhelst en zijn echtgenote Nathalie veel meer dan een slagerij: “We hebben een assortiment dat ook groenten en fruit, brood en kaas en zelfs verse vis omvat. Onze recente herinrichting zorgt ervoor dat al die producten goed tot hun recht komen in een omgeving die ook ons ambacht en onze zorg voor kwaliteit uitstraalt.”Randnieuws

16 en 17 september: familieweekend Willy Naessens

04/09/2017

Op zaterdag 16 en zondag 17 september organiseert ondernemer en paardenliefhebber Willy Naessens (ook in de vleesindustrie actief) het Belgisch Kampioenschap Mennen, op en rond zijn stoeterij ‘De Strohoeve’ te Elsegem. Meer dan zestig menners zullen strijden voor titel van ‘Belgisch Kampioen’. Zij moeten dressuur, een vaardigheidsproef en een marathon met spectaculaire hindernissen doorstaan om kans te maken op deze prestigieuze titel.
Het volledige programma en de praktische info kan je terugvinden op www.bkmennen.be.

 

 

 

 Actua

myRentokil: online & realtime rapportering

31/08/2017

Uw ongedierteplan altijd bij de hand - in één simpele muisklik

myRentokil is het online & realtime rapporteringsysteem van Rentokil waarmee u altijd en overal toegang hebt tot uw ongedierteplan. Alle lokazen en/of elektrische vliegenvangers worden nauwkeurig aangebracht op een plattegrond van uw bedrijf en opgeslagen op uw persoonlijke en beveiligde myRentokil website. Bij elke inspectie registreert onze servicemedewerker alles rechtstreeks in het systeem aan de hand van zijn zakcomputer. Hij noteert ook aanbevelingen die u helpen om problemen met ongedierte in de toekomst te vermijden. Op deze manier bent u steeds perfect op de hoogte van de stand van zaken en kunt u taken delegeren. Bovendien kunt u in myRentokil grafieken en rapporten genereren die u kunt voorleggen bij controles van het FAVV.

Voordelen van myRentokil:

- Een duidelijk dashboard met de door Rentokil getroffen maatregelen en de voortgang hiervan
- Een gedetailleerd overzicht van aanbevelingen dat inzicht geeft in de te nemen acties om risico's te verminderen
- Een zelf in te stellen rapportgenerator

Van expert tot expert

Meer informatie - www.rentokil.be/myrentokil - 0800 20 123

 Hygiëne

Besmet varkensvlees in Engelse supermarkt

31/08/2017

In een Engelse supermarkt is besmet varkensvlees aangetroffen. Het is niet bekendgemaakt om welke supermarkt het gaat. Volgens Public Health England kunnen duizenden consumenten besmet zijn met het virus. Dat liet de organisatie zondag 20 augustus weten.
(Bron: Boer en Business)Hygiëne

Fipronilcrisis na een maand nog niet gaan liggen

31/08/2017

Een maand nadat aan het licht kwam dat het insecticide fipronil was aangetroffen in eieren, blijft de crisis overheden en voedselagentschappen in binnen- en buitenland beroeren. In Nederland zijn twee kalverbedrijven geblokkeerd, Frankrijk is niet te spreken over het feit dat het niet gewaarschuwd werd dat er een ander minder gevaarlijk insecticide, amitraz, in eierproducten werd aangetroffen, in Italië werden meer dan 90.000 mogelijk besmette eieren uit de handel genomen en ons eigen Voedselagentschap controleert volop winkels en restaurants op eventueel besmette eieren.
(Bron: Vilt)Bedrijven

Westfleisch blijft betalen op vleespercentage

31/08/2017

Coöperatieve vleesverwerker Westfleisch blijft in de slachterij in het Duitse Gelsenkirchen voorlopig varkens classificeren en betalen op basis van het magervleespercentage. Dat laat inkoopdirecteur van Westfleisch Heribert Qualbrink desgevraagd weten. Drie maanden geleden is een proef gestart met de zogeheten AutoFom MFA-classificatie. Daarbij wordt het vleespercentage en hamgewicht van een varken bepaald met het AutoFom-apparaat en niet door te prikken, zoals in Nederland. De proef staat open voor maximaal 5.000 slachtvarkens per week, borgen en gelten. Westfleisch classificeert tussen de 3.000 en 4.000 varkens per week volgens de AutoFom MFA-methode.
(Bron: Boerderij.nl)International

Australiërs eten het meeste vlees

31/08/2017

Australiërs eten jaarlijks 111,5 kilo vlees per persoon zijn. Dit betekent meer dan 300 gram per dag. Dit plaatst Australië bovenaan de lijst van wereldwijde vleesconsumptie. Nederland valt met jaarlijks 85,50 kilo vlees buiten de top 10. Internationaal cateringbedrijf Caterwings onderzocht de vleesconsumptie in 52 landen. Onder vlees in dit onderzoek vallen rund, kip, lam en varken. In de top 10 staan verder Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Argentinië, Spanje, Israël, Denemarken, Canada, Portugal, en Italië. In India eten de mensen het minste vlees, 4,4 kilo per jaar.
(Bron: Vlees+)Internationaal

Biefstuk veruit het duurst in Zwitserland

31/08/2017

Uit Caterwings' Vlees Prijs Index is gebleken dat de prijs van rundvlees het hoogst ligt in Zwitserland. De Zwitserse vleesprijs steekt er met kop en schouders bovenuit. Een stukje biefstuk kost je in Zwitserland al gauw €43,07 per kilo. Dat is 149% van het wereldwijd gemiddelde. Uit de Vlees Prijs Index blijkt dat een inwoner van Zwitserland ruim 3 uur moet werken om dat stukje vlees te kunnen betalen.  Zwitserland wordt gevolgd door Noorwegen. Echter, het land vormt geen concurrentie om die koppositie binnenkort over te nemen. In Noorwegen betaalt men voor 1 kilo biefstuk bijna €20 minder. Daarmee komt de prijs uit op €24,75. Een Noor moet daar, onder een minimumloon, bijna 2 uur voor werken.
(Bron: Boer en Business)Hygiëne

Bloederige vegetarische burger onveilig

31/08/2017

Een Amerikaanse ‘vegetarische burger die net echt lijkt want zelfs bloedt’, is onveilig omdat hij met een nieuw ggo-eiwit is gemaakt, zo blijkt uit gelekte documenten van de keuringsautoriteit. Hoezeer moet nepvlees op het origineel lijken om ons minder vlees te doen eten?
Bron: De MorgenActua

"Roep gastro-nationalisme halt toe"

31/08/2017

Protectionistische maatregelen schaden onze Belgische exportmogelijkheden. Dat vindt senator Rik Daems (Open Vld), die wil dat er een einde komt aan het door Europa gedoogde "gastro-nationalisme" waarbij de herkomst van voedingsingrediënten verplicht op de etiketten vermeld wordt. Aanleiding is de toelating die de Europese Commissie onlangs aan Frankrijk gaf om "bij wijze van uitzondering" een verplichte herkomstetikettering voor vlees en zuivel als ingrediënten in voedsel door te voeren.
Bron: ViltActua

Amerikaanse universiteitslabo maakt vleesalternatieven smakelijker

31/08/2017

Een labo van de Universiteit van Berkeley ontwikkelt plantaardige vleesalternatieven en claimt dat die aantrekkelijk genoeg zijn voor vleesliefhebbers om hun favoriete steak links te laten liggen. De universiteit zegt dat haar innovaties meer ondernemers warm moet maken om in het segment van vleesvervangers te stappen.
Bron: Chemical & Engineering NewsActua

We eten minder vlees, maar slachten meer dieren

31/08/2017

De Belg consumeert minder vlees, maar meer dieren  belanden in het slachthuis. Dat is een gevolg van de shift naar wit vlees, zoals gevogelte. Tegelijkertijd stijgt ook de export van slachtdieren uit België. N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp kreeg de cijfers van de federale minister van Landbouw en maakte ze bekend in Gazet van Antwerpen.
(Bron: De Redactie)Actua

Bill Gates en Richard Branson investeren in ‘clean meat’

31/08/2017

Bill Gates en Richard Branson maken deel uit van een investeringsfonds van 17 miljoen dollar (14,2 miljoen euro) voor Memphis Meats. Het vleesbedrijf uit San-Francisco produceerde al rundsvlees, kip en eend, rechtstreeks uit stamcellen, zonder het kweken of slachten van dieren. Vleesgigant Cargill investeerde eerder al in Memphis Meats. “We willen dit product kunnen aanbieden voor mensen die bezorgd zijn om bijvoorbeeld dierenwelzijn”, zo klinkt het bij Cargill
Bron: ForbesActua

Kwart Belgen eet dagelijks vlees

31/08/2017

Een op de vier Belgen eet dagelijks vlees. Dat blijkt uit een onderzoek van iVox in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Mensen die rekening houden met de herkomst kiezen overtuigend voor vlees van eigen bodem. Van de 1.000 ondervraagde Belgen zegt 96 procent graag een stukje vlees te eten. En dat doet 58 procent omdat ze het lekker vinden. 68 procent vindt dat vlees thuishoort binnen een evenwichtig voedingspatroon.
(Bron: VTM Nieuws)Actua

Helft van de Belgen zoekt in winkel naar vlees van bij ons

31/08/2017

Zo’n 49% van de Belgen zal in de winkel de oorsprong van het vlees nakijken op het etiket. Dat is een stijging van 12% ten opzichte van 2012. Van iedereen die belang hecht aan de afkomst van zijn biefstuk, kiest de overgrote meerderheid (95%) voor een Belgisch lapje vlees. Zij worden overtuigd door de kwaliteit en de beperkte impact op het milieu, ten gevolge van de nabijheid van het product.
(Bron: Metro)Actua

Gaia verliest rechtszaak tijdelijke slachtvloeren, maar waarschuwt FAVV

31/08/2017

Gaia heeft voor de Brusselse rechtbank in het zand gebeten in de zaak tegen het federaal voedselagentschap. De dierenrechtenorganisatie was naar de rechter getrokken omdat het FAVV volgens haar jaarlijks onterecht vergunningen aflevert aan tijdelijke slachthuizen voor onverdoofd slachten. Volgens Gaia besliste de rechter dat hij niet preventief een algemeen oordeel kan vellen. Gaia dreigt met nieuwe rechtszaken.
(Bron: Het Laatste Nieuws)Actua

Zelfs 100 gram hesp van lokale slager bestel je nu online

31/08/2017

Na de grootwarenhuizen springen nu ook de lokale handelaars op de kar van de onlineverkoop. Al zo'n 300 bakkers, slagers en groenteboeren hebben zich aangesloten bij het platform Bee­drop. Hun klanten kunnen hun broden, pensen of bloemkolen via internet bestellen, waarna ze eenmaal per week gratis aan huis geleverd worden. «Consumenten zijn voortdurend op zoek naar gemak en willen tegelijk terug naar de authenticiteit en het ambacht van de vakman», verklaart retailexpert Jorg Snoeck de nieuwe trend.
(Bron: Het Laatste Nieuws)Randnieuws

Bitterballen schieten in verkeerd keelgat bij Utrechtse gemeenteraad

12/07/2017

Een motie van de politieke partij VVD in de Utrechtse gemeenteraad, die bekend werd als de 'bitterballenmotie' is vanavond weggehoond door andere partijen. Vorige week stemde de raad in met een voorstel van de Partij voor de Dieren om op evenementen van de gemeente voor de helft vlees en voor de rest vegetarische hapjes te serveren. De VVD ziet zo'n 'vegaquotum' niet zitten. Bron: Het Laatste Nieuws

 

 

 

 Randnieuws

Toeristen krijgen hondenvlees te eten

12/07/2017

Toeristen die het Indonesische eiland Bali bezoeken, eten waarschijnlijk hondenvlees zonder dat ze dat weten. Dat zegt de dierenorganisatie Animals Australia die zo wil wijzen op de handel van hondenvlees die verborgen blijft voor officieel onderzoek. Bron: Vtm NieuwsRandnieuws

Eigen lengte in worsten bij jarige slager

12/07/2017

Topslagerij Renders in de Otterstraat bestaat dertig jaar en viert dat met een opvallende actie voor iedereen die komt winkelen voor dertig euro of meer. Er staat een goodie bag klaar voor de klanten en wie 30 euro of meer besteedt, krijgt gratis zijn of haar eigen lengte in worsten. Jessica en Steven profiteerden met veel plezier van het aanbod van zaakvoerster Marleen Renders. Vandaag vrijdag gingen al tientallen meters worst de deur uit, de actie loopt nog tot morgen zaterdag. Bron: Het NieuwsbladOnze nieuwsbrief

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 


Abonneer u

U kan zich kosteloos abonneren als professional door hier te klikken.Ons magazine