bibac_nl

Food & Meat

Food & Meat is het enige vakblad voor de totale vlees- en vleeswarensector.Laatste berichten


Randnieuws

Deze Veggieburger bloedt als echt vlees

21/10/2016

Een hamburgertent in San Francisco verkoopt veggieburgers die eruitzien, ruiken en zelfs bloeden als échte hamburgers. Het geheime ingrediënt is een bepaalde molecule, waar wetenschappers al vijf jaar onderzoek naar doen om de vleessmaak na te bootsen. Onderzoekers van het bedrijf Impossible in Silicon Valley deden al vijf jaar onderzoek naar het maken van een ‘vleesachtige’ plantaardige burger. Het onderzoek kostte al meer dan 172 miljoen euro. De wetenschappers ontdekten dat het eiwit leghemoglobine de burgers een echte vleessmaak kan geven.
http://nieuws.vtm.be/moet-je-zien/210533-deze-veggieburger-bloedt-als-echt-vleesCatering & Distributie

Bio-Planet breidt verder uit in Wallonië

21/10/2016

Bio-Planet opent een nieuwe winkel in Huy. Het is de vijfde vestiging van de Colruyt-dochter in Wallonië en de eerste in de provincie Luik. De nieuwe biosupermarkt ligt langs de Rue Joseph Wauters (N90) vlakbij winkels van Colruyt en DreamLand. Op een winkeloppervlakte van 650 m² vinden klanten er een assortiment van 6.000 producten, zowel voeding als niet-voeding. Er is bijvoorbeeld een ruim assortiment vlees en lokale producten, zoals varkensvlees van PQA uit Malmédy, hervekaas ‘Le vieux moulin’ en heel wat producten van Fromagerie des Ardennes uit Werbomont.
http://www.gondola.be/nl/news/food-retail/bio-planet-breidt-verder-uit-wallonieActua

VLAM haalt 6,6 miljoen euro aan Europese subsidies binnen

21/10/2016

Zes nieuwe VLAM-projecten kunnen vanaf 2017 op forse Europese cofinanciering rekenen. Dat raakte woensdag 19 oktober bekend. VLAM krijgt in totaal 6,6 miljoen euro en zal daarmee extra impulsen kunnen geven aan de export van groenten, fruit, verwerkte aardappelen en pluimvee.  Europa cofinanciert vanaf 2017 pluimveeacties in Zuidoost-Azië, meer bepaald in Vietnam, Filipijnen en Singapore. Het programma heeft een looptijd van 2 jaar en is voornamelijk handelsgericht. Op de agenda: deelname aan vakbeurzen, de organisatie van contactdagen en de nodige promotionele omkadering via vakpersadvertenties en de aanmaak van promotiemateriaal. VLAM ontvangt voor dit project in totaal 600.000 euro subsidies.Actua

Azijnpoeder als natuurlijk conserveringsmiddel in vlees

21/10/2016

Het Nederlandse voedings- en chemieconcern Corbion heeft azijnpoeder ontwikkeld dat kan worden gebruikt als natuurlijk conserveringsmiddel in vlees en andere voedingsmiddelen en dranken. Dat moet de houdbaarheid van producten op duurzame wijze verlengen. Voor het azijnpoeder heeft Corbion een Europees patent verkregen, zo meldt het bedrijf in een persbericht.
http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/voeding/18415/azijnpoeder-als-duurzaam-conserveringsmiddel-in-vleesActua

Ruim de helft van de Belgen eet te veel vet

21/10/2016

Ruim 56 procent van de Belgen consumeert te veel vetten. Dat blijkt uit de Nationale Voedselconsumptiepeiling van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. De consumptie van vetten is sinds 2004 dan wel licht gedaald, toch krijgen nagenoeg alle Belgen te veel verz
adigde vetzuren binnen. We eten dan weer te weinig "goede" (trage) suikers.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2781948Actua

Populariteit vegetarische producten blijft groeien

21/10/2016

Delhaize heeft bekendgemaakt dat de verkoop van vegetarische producten het afgelopen jaar opnieuw met vijf procent is gestegen. Nochtans blijft het aantal vegetariërs stabiel. Het aantal Belgische flexitariërs, mensen die één of meerdere dagen per week geen vlees eten, stijgt echter wel. Flexitariërs zijn ondertussen al goed voor 80% van de verkoop van vegetarische producten bij Delhaize. Ook de verkoop van veganistische producten is het afgelopen jaar met 20% gestegen.
https://www.retaildetail.be/nl/news/food/populairiteit-vegetarische-producten-blijft-groeienActua

Wereldkampioen barbecue opent restaurant in Brouwerij De Koninck

21/10/2016

Brouwerij De Koninck krijgt met 'Black Smoke' een permanent barbecuerestaurant met een grote bar en een dakterras op de zesde verdieping. Horecaduizendpoot Kasper Stuart, eerder al verantwoordelijk voor de Smokey Jo's Garage in de Boomgaardstraat, slaat hiervoor de handen in elkaar met de Nederlandse wereldkampioen barbecuen Jord Althuizen.
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/-ons-vlees-laten-we-16-uur-garen-a2900096/Actua

Nederlandse startup kweekt hamburgers in labo

21/10/2016

De Maastrichtse professor Mark Post verwacht dat in labo's gekweekt vlees binnen drie jaar beschikbaar zal zijn voor massaconsumptie. Post was drie jaar geleden de eerste die erin slaagde een hamburger in een labo te kweken.

Om een hamburger te kweken, haalde hij een stukje spierweefsel uit een koe, waarna hij de cellen liet vermeerderen tot een hamburger die volledig bestond uit vlees, maar dus niet afkomstig van een dood dier. Begin deze zomer richtte hij Mosa Meat op, om het vlees binnen enkele jaren ook bij de consument te krijgen. Daarbij moeten vooral de kosten gedrukt worden, want de productie van de eerste hamburger kostte maar liefst 250.000 euro. Post wil de hamburgers binnen drie jaar voor 11 euro bij de consument krijgen. Binnen 8 jaar moet de prijs kunnen concurreren met gewoon vlees in de supermarkt.

https://www.retaildetail.be/nl/news/food/nederlandse-startup-kweekt-hamburgers-laboActua

Belg wil meer betalen voor duurzame voeding

21/10/2016

Het belang van duurzaamheid is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Zo ook het aantal duurzaamheidslabels op voeding. Een studie van professor Wim Verbeke van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent onderzocht wat consumenten daar van vinden en of zij het bos nog door de bomen kunnen zien. Uit de studie blijkt dat Belgen wel degelijk bereid zijn om meer te betalen voor duurzaam voedsel. Toch weten ze niet goed waarvoor welk label precies staat. Betere informatieverspreiding en uitbreiding van de voedingsdriehoek met duurzame keuzes zouden hierop een antwoord kunnen bieden.
http://www.vilt.be/belg-wil-meer-betalen-voor-duurzame-voedingActua

Het bloed in biefstuk is niet wat we denken

21/10/2016

Het rode goedje dat uit onze biefstuk loopt is geen bloed maar myoglobine, een eiwit dat in grote hoeveelheden voorkomt in de spieren. Dat zegt Jeffrey Savell, professor aan de Universiteit van Texas. Wanneer het vlees in stukken wordt gesneden of blootgesteld wordt aan zuurstof, kleurt myoglobine rood. Opwarming van het eiwit maakt dat het donkerder wordt.
http://nl.metrotime.be/2016/10/19/must-read/het-bloed-in-biefstuk-is-niet-wat-we-denken/Actua

Moestuinman slacht kippen onverdoofd: "Volgens regels van de kunst"

21/10/2016

Het was voor de kijkers van Het goeie leven even schrikken gisteravond. De kuikentjes die een net hun schattige entree hadden gemaakt, bleken plots het hoofdbestanddeel te vormen van de 'lentekip met primeurgroentjes' die de kandidaten moesten bereiden. De smakelijkste exemplaren werden uitgekozen en daarna vakkundig geslacht door slager Peter. Volledig volgens de regels van de kunst, maar wel onverdoofd. Wie kippen thuis slacht, mag dat immers onverdoofd doen. De enige voorwaarde is dat het zo snel en pijnloos mogelijk gebeurt. "En dat was zeker het geval", vertelt Lybaert. "Peter is slager en kweekt al jaren kippen en konijnen die hij zelf thuis slacht. Hij wist heel goed waar hij mee bezig was."
http://www.demorgen.be/wetenschap/moestuinman-slacht-kippen-onverdoofd-volgens-regels-van-de-kunst-ba11b7b8/Wedstrijden

Goud Sial Innovation voor ‘groene slager’

21/10/2016

Ici & La – Le Boucher Vert (Hier en daar – de groene slager) heeft op de Sial in Parijs de gouden innovatieaward gewonnen voor de biologische vegetarische steak en balletjes. Dat is maandag op de Sial bekendgemaakt. De vleesvervangers werden bekroond vanwege de gezondheidsaspecten en omdat ze lekker zijn. De Franse producent lanceerde de producten in november 2015. De biologische vleesvervangers bestaan uit groenten en peulvruchten. Ze zijn een bron van eiwitten en rijk aan eiwitten. De steaks en balletjes kunnen worden bereid in de koekenpan of in de oven.
https://www.evmi.nl/product-ontwikkeling/goud-sial-innovation-groene-slager/Catering & Distributie

Meer Franse supermarkten steunen rundveesector

15/09/2016

Na Carrefour en Système U krijgen de boeren nu ook steun van drie andere grote ketens, Auchan, Leclerc en Intermarché. Alle winkeliers zijn bereid de fokkers een euro per kilo meer te betalen voor vlees dat afkomstig is van speciaal daarvoor gefokte dieren – het zogenaamde ‘cœur de gamme’-vlees – en niet van ‘afgedankte’ melkkoeien. De winkelbedrijven zullen dat speciaalvlees van rassen als Charolais, Limousin of Blonde d’Aquitaine ook nadrukkelijker in hun filialen presenteren.
http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2016/9/Meer-Franse-supermarkten-steunen-rundveesector-2873500W/Actua

Belgian Pork Group transparant in notering varkensprijs

15/09/2016

In Drietand, het ledenblad van het Algemeen Boerensyndicaat, neemt belangenverdediger Bart Vergote het gebrek aan transparantie in de notering van de varkensprijs op de korrel. “In Duitsland worden er toeslagen van maximum zes cent bovenop de basisprijs betaald, afhankelijk van kwaliteit en de grootte van de aanvoer. Het wordt tijd dat de slachthuizen in eigen regio een correcte basisnotering opmaken zodat een varkenshouder een correcte prijs ontvangt zonder dat hij bij het minste moet gaan onderhandelen met zijn afnemer.”
http://www.vilt.be/belgian-pork-group-transparant-in-notering-varkensprijsActua

Vleesveeprijzen bijna 10% lager sinds Ruslandcrisis

15/09/2016

Ondanks het wegvallen van de Russische markt door de importban voor voedingsmiddelen, steeg de Europese rundvleesexport in 2015 met zeven procent. Toch heeft dit niet kunnen verhinderen dat de prijzen sinds augustus 2013 zijn gedaald. Vandaag liggen ze gemiddeld 9,2 procent lager dan toen. “Deze druk op de prijzen schept een moeilijke rentabiliteitssituatie op de vleesveebedrijven”, staat te lezen in een dossier van Boerenbond over de impact van de Ruslandboycot op de Vlaamse land- en tuinbouw.
http://www.vilt.be/vleesveeprijzen-bijna-10-lager-sinds-ruslandcrisisActua

Voedselallergie of -intolerantie blijkt een dure zaak

15/09/2016

Een voedselallergie of -intolerantie is vaak een dure aangelegenheid. Dat blijkt uit een rondvraag van de Socialistische Mutualiteiten bij ruim 1.200 leden. Vier op de tien mensen met een voedselallergie geeft naar eigen zeggen elke week 25 euro extra uit aan voeding.
http://www.demorgen.be/binnenland/voedselallergie-of-intolerantie-blijkt-een-dure-zaak-b58339fc/Actua

Pascale Naessens: 'Eet meer vet'

15/09/2016

'Kies in de winkel maar voor de pot volle yoghurt.' Het zijn niet direct woorden die je verwacht te horen uit de mond van Pascale Naessens. Maar bij de voorstelling van haar nieuwe boek ‘Puur Pascale’ was ze zeer duidelijk. 'Lightproducten zijn nergens goed voor.' Experts reageren verdeeld.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160909_02460675Actua

Drie sneetjes spek per dag verhoogt risico op dodelijke hartaandoening

15/09/2016

Wie elke dag 50 grams spek eet, kan daarmee het risico te sterven aan een hartkwaal met 24 procent verhogen. Dezelfde hoeveelheid spek verhoogt je risico aan kanker te sterven met 8 procent. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Daarvoor werden verschillende onderzoeken naar de gezondheidseffecten van bewerkt vlees uit de voorbije veertig jaar samengelegd. Voor wie nu nog aan zijn ontbijtspek zit te denken: 50 gram ervan doet je risico op diabetes met 32 procent toenemen.
http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/2855261/2016/09/08/Drie-sneetjes-spek-per-dag-verhoogt-risico-op-dodelijke-hartaandoening.dhtmlActua

Consument vindt diervriendelijker geproduceerd vlees lekkerder

15/09/2016

Vlees dat geproduceerd werd zonder onnodig leed te veroorzaken, wordt door consumenten als lekkerder beoordeeld dan vlees uit de industriële teelt. Dat blijkt uit Amerikaanse experimenten.
http://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/consument-vindt-diervriendelijker-geproduceerd-vlees-lekkerder/article-normal-747207.htmlOnze nieuwsbrief

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 


Abonneer u

U kan zich kosteloos abonneren als professional door hier te klikken.Ons magazine