Bossuyt_nl_0917

Food & Meat

Food & Meat is het enige vakblad voor de totale vlees- en vleeswarensector.Laatste berichten


Actua

Keurslager Ivan en Viviane kiest voor Bossuyt Shop Interiors

08/11/2017

Wie binnenstapt bij Keurslager Ivan & Viviane in Nieuwenhove, krijgt meteen het water in de mond. Een grote, uitnodigende toog vol lekkers is de blikvanger. “En dat was ook de bedoeling. We wilden geen klassieke beenhouwerij maar een hedendaags concept”, glimlacht slager Ivan Lefever. “Die toog is onze etalage. Mensen moeten kunnen zien wat je te bieden hebt. Hoe meer je kunt tonen, hoe meer de klanten kopen. Dat merken we ook echt in onze nieuwe slagerij.”

 

Design

In zes maanden tijd kreeg het echtpaar zo een gloednieuwe zaak met een aantrekkelijke winkel en een comfortabel atelier dat aan alle hygiënevereisten voldoet. “De reacties van klanten en collega’s zijn enthousiast en zelf voelen we ons hier echt thuis. Een grotere omzet halen was voor ons geen doel op zich. Maar we zien effectief dat nu het drukker is en dat we meer verkopen. We hebben zelfs al extra personeel in dienst genomen sinds de opening.”

Creation

Ivan Lefever is dan ook een tevreden slager: “Ik ben opgetogen over het resultaat en vooral ook over de aanpak en de samenwerking met de mensen van Bossuyt. Alles is vlot en volgens plan verlopen en de zaken zijn tot in de details netjes afgewerkt. Natuurlijk duikt er onderweg wel eens een probleempje op, dat kan niet anders. Maar we hebben dat steeds in goed overleg weten op te lossen. En met het resultaat dat we vandaag hebben, is dit de investering meer dan waard geweest.”Randnieuws

Ghee: het nieuwe wondervet?

08/11/2017

Voedingshypes komen en gaan. Een van de nieuwste hypes is ghee, ook wel de 'Ayurvedische wonderboter' genoemd.   Ghee is een van oorsprong Indiase vorm van geklaarde boter. Ghee wordt in India onder andere gebruikt voor frituren en braden, en het wordt in de Aziatische keukens ook gebruikt om rijst en curries op smaak te brengen. Ghee kan probleemloos tot ca. 250 graden verhit worden. Dat maakt het zeer geschikt om bijvoorbeeld vlees of vis aan te bakken of om te wokken.
(Bron: Gezondheid.be)Internationaal

Nederlandse vleesconsumptie stagneerde in 2016

08/11/2017

Na een jarenlange daling van de vleesconsumptie aten de Nederlanders in 2016 voor het eerst sinds 2009 weer iets meer vlees. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoek van Wageningen Universiteit in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. In 2016 verbruikte de Nederlander met ruim 76 kilo (uitgedrukt in bruto karkasgewicht, nvdr.) vrijwel evenveel vlees als in het jaar ervoor. Varkensvlees heeft daarin het grootste aandeel, gevolgd door pluimvee- en rundvlees.
(Bron: Vilt)Internationaal

Veggieburgers steeds gezonder, zegt Nederlandse Consumentenbond

08/11/2017

Volgens de Nederlandse Consumentenbond bevatten vegetarische burgers min of meer dezelfde hoeveelheden eiwit en ijzer als vlees. Dat leidt de Consumentenbond van onze noorderburen af uit een onderzoek naar 36 vegetarische burgers, dat aantoonde dat vleesvervangers niet enkel steeds gezonder maar ook steeds lekkerder worden.
(Bron: Het Nieuwsblad)Internationaal

Chinezen kweken de eerste light varkens

08/11/2017

Chinese wetenschappers hebben varkens ontwikkeld waarvan het vlees minder vet bevat. De doorbraak zou de landbouw efficiënter maken en het welzijn van de dieren kunnen verbeteren. In de supermarkt de keuze hebben tussen normaal varkensvlees en een vetarme variant, de keuze is niet langer een verre toekomst. Een Chinees onderzoeksteam heeft met behulp van genetische manipulatie een varkensras gekweekt dat minder vet bevat en op jonge leeftijd meer overlevingskansen heeft.
(Bron: Vilt)Internationaal

Wat doet brexit met landbouwhandel tussen VK en EU?

08/11/2017

Hoe groot is de impact van de brexit op de agri-food handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie? Dat is de centrale vraag in een nieuw rapport van het Europees Parlement. En hoe ziet de landbouwhandel eruit als die terugvalt op de huidige regels van de Wereldhandelsorganisatie? Het rapport voorspelt een sterke terugval van de handelsstromen, vooral dan voor vlees en zuivel. Vooral Ierland zou er wel eens erg bekaaid vanaf kunnen komen, maar ook voor ons land staat er heel wat op het spel.
(Bron: Vilt)Internationaal

Kunnen vegetarische kippenblokjes niet gewoon sojablokjes heten?

08/11/2017

Wie in Nederland de Gerookte speckjes of Gehacktballen van het merk De Vegetarische Slager koopt, moet zich geen illusies maken: er zit geen enkel stukje vlees in verwerkt. Toch is het blijkbaar net die illusie die vleesetende twijfelaars over de streep moet trekken door een alternatief aan te bieden dat zo min mogelijk als alternatief smaakt en voelt. Die misleidende etiketten zorgden al langer voor gemor bij de Nederlandse vleessector en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaf het bedrijf eerder deze maand een tik op de vingers. Nu blijkt echter dat de waarschuwing van NVWA enkel op de website sloeg en niet op de winkelrekken, waar de Speckjes en het Gehackt dus gewoon blijven liggen.
(Bron: De Morgen)Catering & Distributie

Delhaize lanceert vier "pure" bereide maaltijden in samenwerking met Pascale Naessens

08/11/2017

Al bijna 20 jaar doet Delhaize geregeld een beroep op de talenten van hedendaagse chef-koks en experts. Momenteel zijn er 9 chefs die actief meewerken aan de realisatie van schotels, onder hen Yves Mattagne, Sergio Herman en Peter Goossens. Delhaize voegt Pascale Naessens nu toe aan dat lijstje. Het gezondheidsicoon heeft speciaal voor Delhaize vier kant-en-klare maaltijden ontwikkeld.Actua

Zoek niet verder: dit is de beste hamburger van het land

07/11/2017

De beste hamburger van België wordt gemaakt door een Zwevegemse keurslager. Carl Vermeersch ontving voor zijn eigen stukje vlees de Kristallen Kroon. “Sinds de overwinning verkopen we tien tot vijftien keer zoveel hamburgers als voordien”, zegt Carl Vermeersch die de keurslagerij uitbaat in de Otegemstraat in Zwevegem.  De wedstrijd van de Keurslager wil het ambachtelijk vakmanschap van de keurslagers in de schijnwerpers plaatsen.
(Bron: Het Nieuwsblad)Actua

Hoe herken je een echte Ardense worst?

07/11/2017

Ardense worst is een beschermd streekproduct, heeft de Europese Commissie beslist. De worst mag alleen gemaakt worden in de Belgische Ardennen, dus in de provincies Luxemburg, Namen en Luik. Maar dat is niet de enige voorwaarde. Europa beschrijft tot in het kleinste detail wat een Ardense worst echt Ardense worst maakt.
(Bron: vrt NWS)Actua

Belgische rundvee- en varkensstapel gedaald in 2017

07/11/2017

Zowel de rundvee- als de varkensstapel is in 2016 teruggelopen. Het totaal aantal koeien, melk- en vleesvee samen, is voor heel België gedaald met 3,9 procent tot 2,45 miljoen dieren. In Vlaanderen is de daling beperkter (-3%) dan in Wallonië (-5%). Bij onze zuiderburen daalt zowel het aantal vlees- als melkkoeien behoorlijk, in Vlaanderen gaat het vooral om vleesvee. Ook het aantal varkens loopt terug. België telt vandaag 6,01 miljoen varkens, terwijl dat er vorig jaar nog 6,18 miljoen waren. Dat is een daling van 2,6 procent op een jaar tijd.
(Bron: Vilt)Actua

“Onze krekels veroveren Europa en de wereld”

07/11/2017

“Voor hetzelfde aantal proteïnen als een koe, heeft een krekel 25 keer minder voedsel nodig, 300 keer minder water en produceert ze 60 keer minder CO2.” Aan het woord is Nikolaas Viaene, bio-ingenieur en werknemer bij Little Food. Het bedrijfje in de Brusselse havenbuurt mag zich al de grootste Europese producent van eetbare krekels noemen, maar ziet de toekomst nog grootser.
(Bron: Metro)Actua

Vleesconsumptie daalt het snelst in België

07/11/2017

België is het land waar in West-Europa de vleesconsumptie het snelst daalt. Tussen 2012 en 2016 is de vleesconsumptie in België met 16,7 procent gedaald. In de hele Europese Unie was dat slechts 1,4 procent. Door die sterke daling komt België ook meteen onderaan het lijstje op vlak van vleesconsumptie in West-Europa. Per persoon wordt er in België nu 71 kilogram vlees geconsumeerd. Finland komt met 74 kilo nog het dichtste in de buurt, terwijl in Nederland (79 kilo), Duitsland (88 kilo) en Frankrijk (91 kilo) fors meer vlees wordt gegeten. Dat blijkt uit de cijfers van het Duitse onderzoeksbureau AMI. De cijfers van AMI wijken wel iets af van die van de FOD Economie, die spreekt over een daling van 10,6 procent sinds 2012 en een consumptie van 78 kilogram per Belg. Dat is echter nog steeds een veel grotere daling dan in de omliggende landen. Volgens Nena Baeyens van de vegeta­riërsorganisatie EVA is die sterke daling te danken aan het stijgend aantal vegetariërs en flexitariërs in ons land.
(Bron: Retaildetail)Actua

Vleesvervangers effenen het pad voor flexitariër

07/11/2017

Dat vleesvervangers volop inzetten op herkenning verlaagt voor heel wat consumenten de drempel om voor een flexitarische levensstijl te gaan, eentje waarbij je vlees of vis enkele keren per week links laat liggen. “Zie het als een aanmoediging, eerder dan een misleiding”, aldus EVA vzw, dat tegelijk ook wijst op de culturele vleesfixatie. Knack berekende ondertussen dat de sterke daling van onze vleesconsumptie vooral te danken is aan een grote groep consumenten die minder vlees eet, eerder dan aan de kleine groep vegetariërs en veganisten.
(Bron: Vilt)Actua

Waarom u binnenkort meer moet betalen bij uw bakker, slager en in de winkel

07/11/2017

Als u binnenkort naar de bakker, slager of winkel trekt, kan het best zijn dat u iets dieper in uw geldbuidel moet tasten. Reden: een tekort aan eieren door de fipronilcrisis. Door die crisis werden massaal veel eieren vernietigd. Dat zorgt er echter ook voor dat de huidige eierprijs dubbel zo hoog als normaal ligt, zo meldt De Tijd. Bij bakkerleverancier La Lorraine en Continental Foods, dat de sauzen van Devos & Lemmens produceert, voelen ze het tekort als erg nijpend aan.
(Bron: Gazet van Antwerpen)Actua

“We zijn altijd op zoek naar slagers”

07/11/2017

Wie vandaag een opleiding tot slager volgt, heeft morgen zo goed als zeker werk.”Dat zegt Jean-Marc Verwee van Verso Food, dat instaat voor de slagers van Budgetslager, Vleesmeesters en De Beenhouwerij van AD Delhaize. Het knelpuntberoep blijft een probleem, ook al omdat er nog steeds weinig jongeren afstuderen als slager. “De uren zijn nochtans best in orde en het is nog goed betaald ook.”
(Bron: Het Belang van Limburg)Actua

Vader en zoon erkend als ambachtelijk slager

07/11/2017

Geert Delbaere en zijn zoon Joran kregen deze week erkenning als ambachtelijke slagers. Vader en zoon runnen de slagerij Delbaere in de Meulebeeksesteenweg in Tielt. “Dit is een mooie erkenning voor ons werk”, klinkt het.
(Bron: Het Nieuwsblad)Kort Nieuws

Nieuwigheden bij Willy Vanilli Concepts: meatballs

28/09/2017

Willy Vanilli Concepts opende  op 25-26-27 september met Marc Van Caenegem een nieuwe showroom in  de Golflaan 67 in St Martens -Latem. Nieuw is het bakken van een vleesballetje op een stokje. De Meatballs gemaakt van gehakt, kip, veggi of vis  worden op een speciaal wafelijzeer gebakken zonder vetstof.

Handig om aan te bieden tijdens een happy hour, feestjes, recepties. Bovendien kunnen ze gedipt worden in sausjes.

Willy vanilli concepts is exclusief invoerder in België van dit wafelijzer. 

www.willyvanilli.comActua

"Twee jaar plannen maken levert resultaat op dankzij Bossuyt"

28/09/2017

Slagerij & Traiteur Verkindere-Verhelst is een gekend adres in de Blankenbergse Langestraat. Meer dan 40 jaar serveert de winkel al kwalitatief vlees, smakelijke bereidingen en zelfs volledige feestmenu’s. Maar vandaag is de winkel van Koen Verhelst en zijn echtgenote Nathalie veel meer dan een slagerij: “We hebben een assortiment dat ook groenten en fruit, brood en kaas en zelfs verse vis omvat. Onze recente herinrichting zorgt ervoor dat al die producten goed tot hun recht komen in een omgeving die ook ons ambacht en onze zorg voor kwaliteit uitstraalt.”Onze nieuwsbrief

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 


Abonneer u

U kan zich kosteloos abonneren als professional door hier te klikken.Ons magazine